Ciasta z owocami, obok serników lubimy najbardziej i piekę je cały okrągły rok. Latem gdy wybór owoców jest największy i są najsmaczniejsze, smakują wyjątkowo. Dziś bardzo proste i smaczne ciasto z morelami. Aromatyczny, delikatnie czekoladowy spód i mięsista wilgotna góra morelowa. Owoców jest naprawdę sporo. PychaSkładniki na blaszkę 25x36 cm :250 mąki orkiszowej 1050 (lub pszennej)4 jajka L100 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczowym150 g masła100 g brązowego cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki koniakuszczypta soli80 g konfitury z moreli750 g moreli (ważonych bez pestek)Wykonanie:blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka może być większa, ale i moreli wtedy potrzeba więcejmorele umyć i wypestkowaćmasło i czekoladę umieścić w rodelku i rozpuścić, a następnie schłodzićmaślano - czekoladowa masę umieścić w misie i ubijać ręcznym mikserem dodając w międzyczasie cukier, cukier waniliowy i 1 całe jajko. Z reszty jajek odzielić żółtka od białek. Cały czas ubijając dodać 3 żółtka i ubijać 5 minut, aż masa zgęstniejemąke wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ubitą masę czekoladowo - maślaną z koniakiembiałka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wymieszać z masą czekoladowąciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ułożyć na cieście morelepiec 30-35 minut w 175°C w międzyczasie podgrzać konfiturę z moreli i przetrzeć przez sitko. Jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturąŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI: Jeśli użyjesz zwykłej gorzkiej czekolady, koniecznie dodaj drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Jej dodatek bardzo podnosi smakowitość ciasta ,wyjątkowo dobrze komponuje się z morelami.