ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czekoladą i morelami

Ciasto z czekoladą i morelami

nazwa

Wykonanie

Ciasta z owocami, obok serników lubimy najbardziej i piekę je cały okrągły rok. Latem gdy wybór owoców jest największy i są najsmaczniejsze, smakują wyjątkowo. Dziś bardzo proste i smaczne ciasto z morelami. Aromatyczny, delikatnie czekoladowy spód i mięsista wilgotna góra morelowa. Owoców jest naprawdę sporo. Pycha
Składniki na blaszkę 25x36 cm :
250 mąki orkiszowej 1050 (lub pszennej)
4 jajka L
100 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczowym
150 g masła
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki koniaku
szczypta soli
80 g konfitury z moreli
750 g moreli (ważonych bez pestek)
Wykonanie:
blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka może być większa, ale i moreli wtedy potrzeba więcej
morele umyć i wypestkować
masło i czekoladę umieścić w rodelku i rozpuścić, a następnie schłodzić
maślano - czekoladowa masę umieścić w misie i ubijać ręcznym mikserem dodając w międzyczasie cukier, cukier waniliowy i 1 całe jajko. Z reszty jajek odzielić żółtka od białek. Cały czas ubijając dodać 3 żółtka i ubijać 5 minut, aż masa zgęstnieje
mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ubitą masę czekoladowo - maślaną z koniakiem
białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wymieszać z masą czekoladową
ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ułożyć na cieście morele
piec 30-35 minut w 175°C w międzyczasie podgrzać konfiturę z moreli i przetrzeć przez sitko. Jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturą
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI: Jeśli użyjesz zwykłej gorzkiej czekolady, koniecznie dodaj drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Jej dodatek bardzo podnosi smakowitość ciasta ,wyjątkowo dobrze komponuje się z morelami.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/ciasto-z-morelami.html