Dzisiaj krótko. Placek zniknął w mgnieniu oka!:)Kawusia po niedzielnym obiedzie i kawałek tego ciasta to duet idealny.Składniki:0,5 kg moreli (na tortownicę o średnicy 23cm)4 jajka150 g mąki150 g brązowego cukru150 g miękkiego masłałyżeczka proszku do pieczeniaDo moreli:2 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki mielonego kardamonuPrzygotowanie:Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Przekrójcie morele na pół i wyjmijcie pestki. Posypcie morelecukrem waniliowym i kardamonem, wymieszajcie i odstawcie na bok. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajcie Jajka, cukier i masło i wszystko dokładnie zmiksujcie ręcznym mikserem bądź w robocie kuchennym. Przelejcie gotową masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem (cukier w trakcie pieczenia się skarmelizuje i utworzy chrupiącą "skórkę"), i ułóżcie na wierzchu połówki moreli. Pieczcie ok 30 minut.