Wykonanie
Rabarbar to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam przepyszny kompot, który z
rabarbaru rosnącego w przydomowym ogródku przygotowywała moja babcia. Schłodzony, idealnie gasił pragnienie w upalne dni. Dziś proponuję pyszne, delikatne, wilgotne i jednocześnie puszyste
ciasto drożdżowo-
jogurtowe w towarzystwie orzeźwiającego
rabarbaru. Całość wieńczy chrupiąca orkiszowa kruszonka pełnoziarnista z dodatkiem
migdałów. Taka drożdżówka idealnie smakuje jeszcze ciepła z
kubkiem zimnego
mleka. Pycha!SKŁADNIKI:900 g
mąki pszennej3
żółtka3
jajka82 g
drożdży1/4 szklanki
mleka300 g
jogurtu naturalnego1,5 szklanki
cukrułyżka
cukru waniliowego1/2 szklanki
oleju rzepakowegoszczypta
soliskórka otarta z dużej
cytrynyDodatkowo:1 kg
rabarbarułyżka
brązowego cukruKruszonka:100 g zimnego
masła100 g
brązowego cukru100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej75 g
płatków migdałowychPRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy, zasypujemy
cukrem waniliowym. Kiedy przybiorą płynną postać, zalewamy ciepłym
mlekiem. Dodajemy 4 łyżki
mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy ze sobą
mąki,
cukier,
sól oraz
skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe składniki-
żółtka,
jajka,
jogurt oraz
olej. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy posmarowanej
masłem i wyspanej
mąką. Na cieście układamy pokrojony w talarki
rabarbar. Posypujemy
cukrem. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę- wystarczy palcami połączyć
masło,
cukier i
mąkę do momentu, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Następnie dodajemy
migdały i ponownie wyrabiamy. Posypujemy nią
owoce. Ciasto pieczemy 55-6 0 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Ps. Ciasto można też upiec w 2 dużych keksówkach.