ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowo-jogurtowe z rabarbarem i pełnoziarnistą migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowo-jogurtowe z rabarbarem i pełnoziarnistą migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Rabarbar to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam przepyszny kompot, który z rabarbaru rosnącego w przydomowym ogródku przygotowywała moja babcia. Schłodzony, idealnie gasił pragnienie w upalne dni. Dziś proponuję pyszne, delikatne, wilgotne i jednocześnie puszyste ciasto drożdżowo-jogurtowe w towarzystwie orzeźwiającego rabarbaru. Całość wieńczy chrupiąca orkiszowa kruszonka pełnoziarnista z dodatkiem migdałów. Taka drożdżówka idealnie smakuje jeszcze ciepła z kubkiem zimnego mleka. Pycha!
SKŁADNIKI:
900 g mąki pszennej
3 żółtka
3 jajka
82 g drożdży
1/4 szklanki mleka
300 g jogurtu naturalnego
1,5 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
skórka otarta z dużej cytryny
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
łyżka brązowego cukru
Kruszonka:
100 g zimnego masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
75 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy przybiorą płynną postać, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy 4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy ze sobą mąki, cukier, sól oraz skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe składniki- żółtka, jajka, jogurt oraz olej. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyspanej mąką. Na cieście układamy pokrojony w talarki rabarbar. Posypujemy cukrem. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę- wystarczy palcami połączyć masło, cukier i mąkę do momentu, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Następnie dodajemy migdały i ponownie wyrabiamy. Posypujemy nią owoce. Ciasto pieczemy 55-6 0 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Ps. Ciasto można też upiec w 2 dużych keksówkach.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/ciasto-drozdzowo-jogurtowe-z-rabarbarem.html