Wykonanie
Połączenie
rabarbaru i marcepana w cieście
drożdżowym jest jak najbardziej trafione.Ciasto piekłam pierwszy raz. W zasadzie spodziewałam się nieco innego efektu końcowego, ale to co wyszło było rownież smaczne. Czytając przepis sądziłam, że uzyskam trzy wyraźne warstwy: ciasto,
rabarbar, nadzienie marcepanowe. Jednak tak nie było.Ciasto po włożeniu do piekarnika rządziło sie swoimi prawami. Ja mogłam już tylko obserwować przez szybkę. Zrobię je powtórnie bo jest smaczne. Jestem ciekawa czy ponownie uzyskam taki efekt, że
ciasto drożdżowe częściowo przebije się przez wartwę nadzienia.Przepis znalazłam w niepokaźnym miesięczniku Babeczka nr 5/2004.

Składniki na ciasto :50 dag
mąki pszennej7 dag
drożdży + po 1 łyżce
mąki,
cukru i
śmietany15 dag
masła15 dag
cukru1
cukier waniliowy4
żółtka2
jajka5 łyżek
śmietanyszczypta
soliSkładniki na nadzienie :70 dag
rabarbaru20 dag masy marcepanowej½ litra
mleka1
budyń waniliowy15 dag
cukru2
jajkaponadto :ok.5 dag
płatków migdałowychWykonanie ciasta :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru, 1 łyżką
mąki i 1 łyżką
śmietany. Do
mąki dajemy schłodzone
masło i siekamy do chwili zaniku jego grudek.Robiłam tą czynność robotem jak i następne też. Dodajemy pozostałe składniki tj. szczyptę
soli, oba
cukry, rozczyn
drożdżowy,
żółtka ,
jajka i
śmietanę.Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do momentu podwojenia objętości. Ciasto wykładamy do formy 28x40 cm wyłożonej pergaminem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Wykonanie nadzienia :Umyty i obrany z włókien
rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i ukladamy na cieście.
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodajemy pokrajany na małe kawałeczki marcepan i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia stale podgrzewając, ale nie dopuszczając do gotowania się masy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
żółtka utarte z
cukrem i
białka ubite na sztywną pianę.Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na
rabarbar. Pieczemy w temp.180°C ok.50 minut.Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy wierzchnią warstwę ciasta
płatkami migdałowymi.
