Wykonanie
Na taką
słodycz z czystym sumieniem możemy pozwolić sobie nawet po świętach (choć i na świątecznym
stole torcik będzie się pięknie i apetycznie prezentował). Ciasto przygotowane jest bowiem na pełnoziarnistej
mące orkiszowej, z dodatkiem zdrowego tłuszczu w postaci
oleju rzepakowego, z dużą ilością
marchewki oraz
bakalii. Świeży
ananas oraz
suszone śliwki idealnie wpływają na nasz organizm i są zalecane dla osób dbających o linię. Do tego delikatna masa wieńcząca całość i idealny deser gotowy. Delikatny w smaku, wilgotny i puszysty jednocześnie z niezbyt słodką masą i delikatnie wyczuwalną w tle nutką
kokosu. Czego chcieć więcej? Ja ciasto to przygotowałam na powitanie mamy powracającej ze szpitala po przebytej operacji. Muszę jakoś zdrowo osłodzić jej te nie najprzyjemniejsze dni!SkładnikiNa ciasto:- 1 szklanki
cukru-1 szklanka
cukru brązowego- 1 1/3 szklanki
oleju rzepakowego- 4
jajka w tmp. pokojwej- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego- 2 ,5 szklanki + 1 łyżka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki
soli- 0,5 szklanki suszonych
śliwek drobno posiekanych- 75 g
płatków migdałowych- 0,5 kg startej
marchewki-1 szklanka pokrojonego w kostkę
ananasa- 0,5szklanki wiórków koksowychNa masę:-500 g gęstego
serka śmietankowego o smaku
waniliowym w temp. pokojowej- łyżka
masła w temp. pokojowej-1 łyżka ekstraktu
waniliiDekoracja- pół szklanki świeżego
ananasa- domowy
dżem z
borówek do przełożenia- 3-4 łyżki- ok. 75 g
płatków migdałowychRozgrzej piekarnik do 180 stopni.Przygotuj 2 tortownice o średnicy 24-26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj
masłem i wysyp
mąką.Utrzyj
cukier,
olej oraz
jajka na jasnożółtą masę. Dodaj
wanilię. W oddzielnej misce połącz razem 2,5 szklanki
mąki, gałkę,
sodę oraz
sól.Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych.
Bakalie oprósz w łyżce
mąki, a następnie dodaj do ciasta. Dodaj przygotowaną
marchewkę i
ananasa. Dokładnie wymieszaj.Podziel ciasto na 2 części. Przelej do tortownic i piecz ok. 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na kratce do wystygnięcia.Masa: zmiksuj ze sobą
serek,
masło i
wanilię na gładką masę.Jeden placek ciasta przełóż
dżemem, a następnie połową masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki udekoruj pozostałą masą
serową. Wierzch ozdób
ananasem, boki
płatkami migdałów. Podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!