ßßß Cookit - przepis na Marchewkowo-ananasowy tort z migdałami i kokosem na pełnoziarnistej mące orkiszowej

Marchewkowo-ananasowy tort z migdałami i kokosem na pełnoziarnistej mące orkiszowej

nazwa

Wykonanie

Na taką słodycz z czystym sumieniem możemy pozwolić sobie nawet po świętach (choć i na świątecznym stole torcik będzie się pięknie i apetycznie prezentował). Ciasto przygotowane jest bowiem na pełnoziarnistej mące orkiszowej, z dodatkiem zdrowego tłuszczu w postaci oleju rzepakowego, z dużą ilością marchewki oraz bakalii. Świeży ananas oraz suszone śliwki idealnie wpływają na nasz organizm i są zalecane dla osób dbających o linię. Do tego delikatna masa wieńcząca całość i idealny deser gotowy. Delikatny w smaku, wilgotny i puszysty jednocześnie z niezbyt słodką masą i delikatnie wyczuwalną w tle nutką kokosu. Czego chcieć więcej? Ja ciasto to przygotowałam na powitanie mamy powracającej ze szpitala po przebytej operacji. Muszę jakoś zdrowo osłodzić jej te nie najprzyjemniejsze dni!
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanki cukru
-1 szklanka cukru brązowego
- 1 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka w tmp. pokojwej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 ,5 szklanki + 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanych
- 75 g płatków migdałowych
- 0,5 kg startej marchewki
-1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 0,5szklanki wiórków koksowych
Na masę:
-500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym w temp. pokojowej
- łyżka masła w temp. pokojowej
-1 łyżka ekstraktu wanilii
Dekoracja
- pół szklanki świeżego ananasa
- domowy dżem z borówek do przełożenia- 3-4 łyżki
- ok. 75 g płatków migdałowych
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj 2 tortownice o średnicy 24-26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj masłem i wysyp mąką.
Utrzyj cukier, olej oraz jajka na jasnożółtą masę. Dodaj wanilię. W oddzielnej misce połącz razem 2,5 szklanki mąki, gałkę, sodę oraz sól.
Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych. Bakalie oprósz w łyżce mąki, a następnie dodaj do ciasta. Dodaj przygotowaną marchewkę i ananasa. Dokładnie wymieszaj.
Podziel ciasto na 2 części. Przelej do tortownic i piecz ok. 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na kratce do wystygnięcia.
Masa: zmiksuj ze sobą serek, masło i wanilię na gładką masę.
Jeden placek ciasta przełóż dżemem, a następnie połową masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki udekoruj pozostałą masą serową. Wierzch ozdób ananasem, boki płatkami migdałów. Podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/na-taka-sodycz-z-czystym-sumieniem.html