Wykonanie
Chude, a dzięki tempurze również soczyste
mięso z piersi kurczaka w towarzystwie chrupiących orzeszków
nerkowca i zdrowych warzyw doprawionych
bazylią i
tymiankiem z nutką
mleczka kokosowego. Pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad dla całej rodziny.Przepis brał udział w zabawie organizowanej przez firmę Hortex i portal gotujmy.pl. Jednak to nie on został nagrodzony, a przepis na
dorsza na warzywnej pierzynce pod
pomidorowym pesto . Wyróżnienie tym bardziej cieszy, że (przynajmniej mam takie wrażenie)
ryby są dość często spychane na drugi
plan przez potrawy
mięsne :) . Wszystkie propozycje konkursowe pod
linkiem.
Kurczak w tempurze na warzywnej pierzynce kokosowejSkładniki:Na tempurę:· 3/4 szklanki zimnej
wody gazowanej· 1/2 szklanki mielonych
migdałów· 2 łyżki
mąki pszennej· 1
jajko· 1 duża łyżka
sosu sojowego jasnego· 1 łyżeczka
octu ryżowego· podwójna
pierś z kurczaka·
sól·
pieprz·
nerkowce - 200 g·
olej do smażeniaWarzywna kołderka:· warzywa na patelnię Hortex z
tymiankiem i
bazylią· ząbek
czosnku· 5-6 łyżek
mleczka kokosowego· łyżka
masła klarowanego·
sól·
pieprz· 125 g
roszponkiNerkowce podprażamy na suchej patelni.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Porcjujemy na kawałki na jeden kęs. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Przygotowujemy tempurę- łączymy
jajko,
migdały,
mąkę,
sos sojowy oraz
ocet, stopniowo dodajemy zimną
wodę gazowaną. Konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na naleśniki. W tempurze maczamy kawałki
kurczaka. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju do zrumienienia. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.W
między czasie na patelni na łyżce
masła podsmażamy drobno posiekany
czosnek, dodajemy warzywa Hortex. Przyprawiamy załączoną
mieszanką przypraw,
solą i
pieprzem. Podlewamy
mleczkiem kokosowym i dusimy do miękkości. Patelnię ściągamy z palnika, dodajemy
roszponkę, mieszamy i natychmiast serwujemy z
kurczakiem.Na talerzu wykładamy porcję warzyw, na warzywa kawałki
kurczaka w tempurze. Posypujemy
nerkowcami. Smacznego!