ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad. Niezwykle udane i smakowite połączenie tradycji polskiej z kuchnią włoską. Klasyczny mariaż wątróbki, cebulki i jabłka w nietypowym wydaniu, bo w postaci sosu serwowanego z pełnoziarnistym penne z semoliny, zaostrzonego bardzo charakterną i wyrazistą w smaku papryczką fiferoni (naprawdę radzę usunąć z niej nasionka!). Całość stanowi naprawdę udaną kompozycję smakową i zapewniam, że przypadnie do gustu nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.
Składniki (dla 3 osób):
· 20 dag wątróbki drobiowej
· mięso z kurczaka np. 1/2 udka z kurczaka
· 1/2 cebuli
· 0,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku
· 1 pęczek pietruszki
· 1 jajko
· sól
· pieprz
· 1/2 łyżka bułki tartej
· 300 g penne pełnoziarnistego z pszenicy durum
· 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek
· 1 duża cebula
· łyżeczka miodu
· 1 duże jabłko + jedno do dekoracji i wyserwowania potrawy
· duża garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
· woda spod gotowania makaronu
Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajko, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odlewamy sobie szklankę wody spod gotowania makaronu.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z równie drobno posiekaną papryczką z odrobiną soli i miodem kurpiowskim. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ze skórką. Kiedy jabłuszko lekko straci swoją surowość, dodajemy przygotowany mięsny farsz i całość dobrze mieszamy (na małym ogniu). Podlewamy wodą spod gotowania makaronu- jej dodajemy stopniowo, regulując gęstość sosu. Kiedy wątróbkowy sos straci swoją surowość, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy makaron i podlewamy jeszcze odrobiną wody. Całość dosmaczamy solą i pieprzem. Posypujemy przesiekanymi orzechami włoskimi- delikatnie mieszamy. Podajemy ciepłe - możemy posypać orzechami lub jeśli mamy świeżą natką pietruszki. Dekorujemy świeżym jabłkiem łackim. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/penoziarniste-penne-w-sosie-watrobkowym.html