Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad. Niezwykle udane i smakowite połączenie tradycji polskiej z kuchnią włoską. Klasyczny mariaż
wątróbki,
cebulki i
jabłka w nietypowym wydaniu, bo w postaci sosu serwowanego z pełnoziarnistym penne z semoliny, zaostrzonego bardzo charakterną i wyrazistą w smaku papryczką fiferoni (naprawdę radzę usunąć z niej nasionka!). Całość stanowi naprawdę udaną kompozycję
smakową i zapewniam, że przypadnie do gustu nawet tym, którzy za
wątróbką nie przepadają.Składniki (dla 3 osób):· 20 dag
wątróbki drobiowej·
mięso z kurczaka np. 1/2
udka z kurczaka· 1/2
cebuli· 0,5
bułki pełnoziarnistej namoczonej w
mleku· 1 pęczek
pietruszki· 1
jajko·
sól·
pieprz· 1/2 łyżka
bułki tartej· 300 g penne pełnoziarnistego z pszenicy durum· 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek· 1 duża
cebula· łyżeczka
miodu· 1 duże
jabłko + jedno do dekoracji i wyserwowania potrawy· duża garść
orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni·
woda spod gotowania
makaronuWątróbkę i
mięso z kurczaka mielimy razem z
cebulą. Dodajemy namoczoną
bułkę,
jajko, drobno posiekaną
pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając
bułki tartej. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odlewamy sobie szklankę
wody spod gotowania
makaronu.Na patelni podsmażamy drobno posiekaną
cebulkę z równie drobno posiekaną papryczką z odrobiną
soli i
miodem kurpiowskim. Dodajemy pokrojone w kostkę
jabłko ze skórką. Kiedy jabłuszko lekko straci swoją surowość, dodajemy przygotowany
mięsny farsz i całość dobrze mieszamy (na małym ogniu). Podlewamy
wodą spod gotowania
makaronu- jej dodajemy stopniowo, regulując gęstość sosu. Kiedy
wątróbkowy sos straci swoją surowość, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy
makaron i podlewamy jeszcze odrobiną
wody. Całość dosmaczamy
solą i
pieprzem. Posypujemy przesiekanymi
orzechami włoskimi- delikatnie mieszamy. Podajemy ciepłe - możemy posypać
orzechami lub jeśli mamy świeżą
natką pietruszki. Dekorujemy
świeżym jabłkiem łackim. Smacznego!