Wykonanie
Dziś próbowałam odtworzyć smak z dzieciństwa- takie nadzionko na niedzielny obiad przygotowywała moja babcia. Smak miało wyjątkowy, gdyż było robione po pierwsze przez doskonałą kucharkę, a po drugie- z
kurczaka uchowanego na własnym podwórku. Babcia nie pozostawiła mi dokładnego przepisu, więc kierując się wspomnieniem smaku oraz intuicją, razem z mamą przygotowałyśmy własną wersję tego dania. Wyszło przepysznie!Nadzionko

Składniki:· 70 dag
wątróbki drobiowej· 2
udka z kurczaka· 1
cebula· 1,5
bułki pełnoziarnistej namoczonej w
mleku· 2 duże pęczki
pietruszki· 2
jajka·
sól·
pieprz· 1-2 łyżki
bułki tartej· skórki z
kurczaka na woreczki· rosół do gotowania nadzionkaZe skórek z
kurczaka szyjemy podłużne sakiewki. Jeśli nie uda się nam uzbierać skórek z
kurczaka , nadzionko możemy zawinąć w folię spożywczą, w postaci małych roladek -
cukierków i w takiej postaci je ugotować.
Wątróbkę i
mięso z kurczaka mielimy razem z
cebulą. Dodajemy namoczoną
bułkę,
jajka, drobno posiekaną
pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając
bułki tartej. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Przekładamy do przygotowanych woreczków ze skóry. Dobrze zamykamy wykałaczkami. Gotujemy w rosole lub wywarze warzywnym- w zależności od wielkości naszego nadzionka 40-50 minut. Podajemy albo jako danie obiadowe, albo po wystudzeniu jako świetny dodatek do
pieczywa. Smacznego!