ßßß
Składniki:· 70 dag wątróbki drobiowej· 2 udka z kurczaka· 1 cebula· 1,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku· 2 duże pęczki pietruszki· 2 jajka· sól· pieprz· 1-2 łyżki bułki tartej· skórki z kurczaka na woreczki· rosół do gotowania nadzionkaZe skórek z kurczaka szyjemy podłużne sakiewki. Jeśli nie uda się nam uzbierać skórek z kurczaka , nadzionko możemy zawinąć w folię spożywczą, w postaci małych roladek - cukierków i w takiej postaci je ugotować.Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajka, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do przygotowanych woreczków ze skóry. Dobrze zamykamy wykałaczkami. Gotujemy w rosole lub wywarze warzywnym- w zależności od wielkości naszego nadzionka 40-50 minut. Podajemy albo jako danie obiadowe, albo po wystudzeniu jako świetny dodatek do pieczywa. Smacznego!