ßßß Cookit - przepis na Nadzionko

Nadzionko

nazwa

Wykonanie

Dziś próbowałam odtworzyć smak z dzieciństwa- takie nadzionko na niedzielny obiad przygotowywała moja babcia. Smak miało wyjątkowy, gdyż było robione po pierwsze przez doskonałą kucharkę, a po drugie- z kurczaka uchowanego na własnym podwórku. Babcia nie pozostawiła mi dokładnego przepisu, więc kierując się wspomnieniem smaku oraz intuicją, razem z mamą przygotowałyśmy własną wersję tego dania. Wyszło przepysznie!
Nadzionko
Składniki:
· 70 dag wątróbki drobiowej
· 2 udka z kurczaka
· 1 cebula
· 1,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku
· 2 duże pęczki pietruszki
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· 1-2 łyżki bułki tartej
· skórki z kurczaka na woreczki
· rosół do gotowania nadzionka
Ze skórek z kurczaka szyjemy podłużne sakiewki. Jeśli nie uda się nam uzbierać skórek z kurczaka , nadzionko możemy zawinąć w folię spożywczą, w postaci małych roladek - cukierków i w takiej postaci je ugotować.
Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajka, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do przygotowanych woreczków ze skóry. Dobrze zamykamy wykałaczkami. Gotujemy w rosole lub wywarze warzywnym- w zależności od wielkości naszego nadzionka 40-50 minut. Podajemy albo jako danie obiadowe, albo po wystudzeniu jako świetny dodatek do pieczywa. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/nadzionko.html