Wykonanie
Zapraszam na
rybkę w nieco innym wydaniu. Z chrupiącą
chlebowo-
żurawinową panierką z dodatkiem zdrowego tłuszczu, jakim jest
olej rzepakowy- idealny zarówno do smażenia, jak i na zimno do dressingów czy
sosów, na co doskonałym przykładem jest niniejszy przepis.
Olej rzepakowy, zwany również
oliwą północy, jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, których ludzki organizm sam nie wytwarza, i dlatego musimy dostarczać je sięgając chociażby właśnie po naszą
oliwę północy. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie – spowalniają starzenie, podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Warto więc pogłówkować i wprowadzić do swojej diety
olej rzepakowy jako zamiennik innych tłuszczy. Będzie to fajne urozmaicenie smakowe.
Pistacjowe pesto, które wykorzystuję do sałatki
brokułowo-żurawinowej zawsze przygotowywałam na
oliwie. Okazuje się jednak, że idealnie wychodzi również na naszym polskim
oleju rzepakowym. Wypróbujcie :) .


Składniki na
rybę:·
filet z dorsza ze skórką- ok. 600 g· 3 kromki
chleba· 1 łyżeczka
musztardy węgierskiej· łyżka kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· 2 garście
oscypka startego na tarce o dużych oczkach·
sól·
pieprz·
sok z cytryny· duża garść drobno posiekanego
koperku·
olej rzepakowy· duża garść
suszonej żurawinyBrokułowo-żurawinowa
sałatka:· jeden duży
brokuł ok. 500 g· 2 duże garście obranych
pistacji· 2 garście
suszonej żurawiny· łyżka pesto- najlepiej
pistacjowego na bazie
oleju rzepakowego· 4 łyżki
oleju rzepakowego·
sól·
pieprz
Rybę porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Naczynie do zapiekania smarujemy za pomocą pędzelka
olejem. Układamy w nim
rybę- skórką do dołu.
Chleb- najlepiej jakby był dwu-trzydniowy- kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego straty
oscypek Żurawinę bardzo drobno siekamy i dodajemy do
chleba. Całość solimy i
pieprzymy. W misce łączymy
śmietanę z
musztardą, doprawiamy
solą.
Rybę smarujemy sosem
śmietanowo-
musztardowym. Na sos wykładamy drobno posiekany
koperek. Na
koperek- dość obficie- panierkę
chlebową. Całość skrapiamy delikatnie
olejem rzepakowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut, termoobieg.
Rybę przed podaniem posypujemy świeżym
koperkiem, serwujemy z
sałatką brokułowo-
żurawinową.
Sałatka-
Brokuła myjemy, porcjujemy na zgrabne różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką
cukru.
Brokuł powinien być al dente. Tak przygotowane różyczki
brokuła przekładamy do miski. W miseczce łączymy pesto ( najlepiej
pistacjowe- wystarczy zblendować dwie garście obranych
pistacji, pęczek
pietruszki, kilka liści
bazyli, 3-4
suszone pomidory, ząbek
czosnku, dolać odrobinę
oleju rzepakowego i doprawić
solą) z
olejem rzepakowym, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Brokuła polewamy sosem z pesto, posypujemy posiekaną
żurawiną i posiekanymi
pistacjami. Smacznego!
Sałatka jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.