Wykonanie
Ryba jest sycąca i można ją zjeść
solo lub polecam podać
pstrąga w towarzystwie z
sałatką ze świeżych warzyw oraz chrupiącą
bagietką.Składniki: (na 3-4 osoby)

800 g fileta z
pstrąga łososiowatego200 ml
śmietany 18%200 g kremowego
serka typu Philadelphia2 łyżki ostrej
musztardy (np. rosyjskiej)2 łyżki
chrzanu tartegogarść posiekanego
koperku2 ząbki
czosnku3 kromki
chleba z ziarnami1
cytryna1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól, świeżo mielony
pieprz2 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Dno brytfanki smarujemy
olejem i rozprowadzamy równomiernie, dzięki temu
ryba nie będzie przywierać do naczynia.
Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w brytfance, a następnie polewamy
cytryną i doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Na
rybę układamy kromki
chleba. W misce mieszamy
serek,
śmietanę, łyżkę
oleju rzepakowego,
musztardę,
chrzan, posiekany
koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz
zioła prowansalskie. Przygotowaną pastę równomiernie rozprowadzamy na
chlebie przykrywającym
rybę. Tak przygotowanego
pstrąga wstawiamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie
łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem), pieczemy około 40 minut.Smacznego :)

"
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni, używam go do przygotowania dań wytrawnych, a takż e do słodkich wypieków . "