Wykonanie
Uwielbiam
ryby ;) Mogłabym je jeść na śniadanie obiad i kolacje. Lubię w każdej postaci, wędzone, smażone, duszone, grillowane, w
oleju, occie...i wszystkie jakie tylko istnieją. Staram się też jeść je często ponieważ są bardzo zdrowe. Duszona
rybka w połączeniu z ulubionymi warzywami to świetny pomysł na sycący, zdrowy i niskokaloryczny obiad. Gorąco polecam!

Składniki:dwa
filety z dorszasok z cytrynysól,
pieprz, suszony
koperek2 łyżki
olejupół
brokułamały
por2
marchewkicebulapól
papryki czerwonejsos:łyżeczka
śmietany 18%łyżeczka
majonezu3 łyżeczki
musztardyłyżeczka
chrzanupieprz
Rybę polewamy
sokiem z cytryny, oprószamy
solą,
pieprzem i
suszonym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min.Warzywa kroimy. Rozgrzewamy patelnię, dajemy łyżkę
oleju. Na początek wrzucamy
marchewkę i dusimy około 5 minut. Następnie na kolejne 5 min wrzucamy
paprykę. Po tym czasie dokładamy
cebulę i dusimy kilka kolejnych minut. Na sam koniec dorzucamy
brokuła i
pora i wszystko razem dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia doprawiamy
solą,
pieprzem i ulubionymi
ziołami. Ja dodałam
lubczyk.W trakcie duszenia warzyw musimy uważać, żeby się nie przypaliły, dlatego co jakiś czas należy dolewać odrobinę
wody.Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju i wrzucamy
rybę. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. W trakcie duszenia podlewamy
wodą jeżeli to konieczne.Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby sie wszystkie "przegryzły".