ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków1 1/2-2 szklanki mąki2 średnie cebulesólpieprzolej do smażeniaDip czosnkowy:1/2 szklanki śmietany 18%2-3 łyżki majonezu3 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardy2 łyżeczki soku z cytrynysól do smakukoperek (opcjonalnie)Wykonanie:Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano.Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe.
SMACZNEGO!