Wykonanie
Pyszna (u mnie - Wy, jeśli lubicie, możecie zrobić ją łagodniejszą) pikantna zupa marchewkowa z dodatkiem
pomarańczy (a jakże, w końcu mamy świąteczny czas), serwowana z niezwykle chrupiącymi
chipsami parmezanowymi. Idealna zarówno na święta, Sylwestra czy zabawę karnawałową. Zachwyci Waszych gości. Mój tato zachwycony był zwłaszcza
serowym dodatkiem w nietypowej postaci :) .Przepis został wyróżniony przez Mistrzów Smaku w konkursie na pikantne dania. http://mistrzowiesmaku.com/konkurs-pikantne-smaki-wyniki/

Składniki:· ok. 2,5 litry domowego
wywaru warzywnego· 1,2 kg
marchewek· 1 duża
cebula
· 2
ziemniaki· 2 ząbki
czosnku· ok. 5 cm obranego świeżego
imbiru· sok z 1
pomarańczy· skórka otarta z połowy
pomarańczy + zesty do dekoracji·
olej rzepakowy·
sól·
pieprz·
tabasco- kilka kropel·
gałka muszkatołowa· 200 g
parmezanu ze skórką/ ewentualnie
grana padano·
śmietana 18%- kwaśna, gęsta- do podania· zmielone
pistacje do podania
Parmezan ścieramy na tarce i odkładamy- uwaga, pozostałej skórki nie wyrzucamy.
Marchewki obieramy, kroimy w półtalarki. Obraną
cebulę,
ziemniaki i
czosnek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek
oleju rzepakowego (jest niezbędny, aby witaminy zawarte w warzywach i owocach zostały przez nasz organizm przyswojone). Na rozgrzany
olej wrzucamy
marchewkę i chwilę ją przesmażamy- dzięki temu zupa będzie smaczniejsza. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju rzepakowego, dodajemy
ziemniaki,
cebulę i
czosnek. Smażymy do miękkości. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do
marchewki. Całość zalewamy ok 1,5 litra
wywaru warzywnego. Wrzucamy skórkę, która pozostała nam po starciu
parmezanu- bardzo fajnie doprawi zupę. Gotujemy do miękkości. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach
imbir i skórkę z połowy
pomarańczy. Dodajemy sok z
pomarańczy. Całość dobrze blendujemy, dodając jeszcze ok. 1 litra
wywaru warzywnego - nim kontrolujemy gęstość kremu. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
tabasco oraz
gałką muszkatołową. Zupę podajemy gorącą z kleksem kwaśnej
śmietany, ozdobioną
skórką pomarańczową i zwieńczoną zmielonymi
pistacjami. Obowiązkowo serwujemy z paremzanowymi
chipsami. Aby je zrobić należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Starty
parmezan formujemy w nieduże krążki-
chipsy. Ważne, aby
sera była cienka warstwa.
Chipsy pieczemy do momentu zezłocenia- czyli w zależności od ich grubości 4-5 minuty. Wychodzą mega chrupiące i stanowią idealny dodatek do pikantnej marchewkowej zupy. Świąteczna zupa gotowa :) . Smacznego!