ßßß
Składniki:· ok. 2,5 litry domowego wywaru warzywnego· 1,2 kg marchewek· 1 duża cebula
· 2 ziemniaki· 2 ząbki czosnku· ok. 5 cm obranego świeżego imbiru· sok z 1 pomarańczy· skórka otarta z połowy pomarańczy + zesty do dekoracji· olej rzepakowy· sól· pieprz· tabasco- kilka kropel· gałka muszkatołowa· 200 g parmezanu ze skórką/ ewentualnie grana padano· śmietana 18%- kwaśna, gęsta- do podania· zmielone pistacje do podaniaParmezan ścieramy na tarce i odkładamy- uwaga, pozostałej skórki nie wyrzucamy.Marchewki obieramy, kroimy w półtalarki. Obraną cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego (jest niezbędny, aby witaminy zawarte w warzywach i owocach zostały przez nasz organizm przyswojone). Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę i chwilę ją przesmażamy- dzięki temu zupa będzie smaczniejsza. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do marchewki. Całość zalewamy ok 1,5 litra wywaru warzywnego. Wrzucamy skórkę, która pozostała nam po starciu parmezanu- bardzo fajnie doprawi zupę. Gotujemy do miękkości. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy sok z pomarańczy. Całość dobrze blendujemy, dodając jeszcze ok. 1 litra wywaru warzywnego - nim kontrolujemy gęstość kremu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco oraz gałką muszkatołową. Zupę podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany, ozdobioną skórką pomarańczową i zwieńczoną zmielonymi pistacjami. Obowiązkowo serwujemy z paremzanowymi chipsami. Aby je zrobić należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Starty parmezan formujemy w nieduże krążki- chipsy. Ważne, aby sera była cienka warstwa. Chipsy pieczemy do momentu zezłocenia- czyli w zależności od ich grubości 4-5 minuty. Wychodzą mega chrupiące i stanowią idealny dodatek do pikantnej marchewkowej zupy. Świąteczna zupa gotowa :) . Smacznego!