Wykonanie
Pyszne,
miodowe ciasto podkreślone
miodową, mega kremową masą. Fajna propozycja na świąteczny stół.Składniki:

Na ciasto:· 500 g
mąki pszennej· 3
jajka· 2 łyżki
brązowego cukru· 150 g
masła· 3/4 szklanki płynnego
miodu akacjowego· 150 g kwaśnej
śmietany 18%· 1 łyżeczka
sody· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· łyżka ekstraktu z
wanilii· 1 ziarno
kardamonu· szczypta
gałki muszkatołowej· szczypta
soliNa masę
miodową:· 250 g
cukru· 125 ml
wody· 1 łyżeczka
octu· 100 g płynnego
miodu akacjowego· 4
białka· 400 g
masła· łyżka ekstraktu
waniliowego· dodatkowo ulubiony kwaśny
dżem do przełożenia· garść
pistacji· szczypta
soliCiasto:

W rondelku rozpuszczamy
masło z
miodem. W dużej misce łączymy suche składniki-
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia,
sodę,
gałkę muszkatołową i utłuczone w moździerzu ziarno
kardamonu. W oddzielnej misce wybijamy
jajka, dodajemy
cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli stopniowo i naprzemiennie dodajemy do
jajek składniki suche,
masło połączone z
miodem oraz
śmietanę. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy na tradycyjną blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy rozsmarować równomiernie po całej powierzchni blachy. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy ciasto przekładamy na kratkę i z jeszcze ciepłego ściągamy papier do pieczenia. Ciasto studzimy.Przez ten czas robimy masę.
Cukier zalewamy gorącą
wodą, całość zagotowujemy. Dodajemy
ocet i
miód i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż uzyskamy dość gęsty
syrop.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli.
Białka powinny być w temp. pokojowej. Do tak ubitych
białek cały czas miksują powoli, cienkim strumieniem dolewamy gorący
syrop miodowy. Tak przygotowaną masę ustawiamy nad kąpielą
wodną i cały czas miksujemy do uzyskania gęstej masy-
pióra robota muszą ładnie "pisać" po pianie. Zajmie to ok. 5 minut. Po tym czasie miskę ściągamy znad kąpieli
wodnej i cały czas miksujemy, do momentu, kiedy masa ostygnie i będzie miała temp. pokojową. Pod koniec dodajemy łyżkę ekstraktu
waniliowego. W drugiej misce ucieramy 400 g
masła (powinno być w temp. pokojowej). Stopniowo do
masła dodajemy masę
białkowo-
miodową.

Ciasto wykładamy na blat i dzielimy je na 4 części- pierwsza musi być najszersza- będzie podstawą naszej szopki , druga musi być nieco węższa od pierwszej, trzecia węższa do drugiej, a czwarta od trzeciej. Każdy prostokąt smarujemy najpierw cienką warstwą ulubionego
dżemu- ważne, żeby
dżem był kwaskowaty. Idealny będzie np. z
porzeczek. Na warstwę
dżemu wykładamy połowę masy miodowej. Pozostałą częścią masy wyzdobimy i wyrównamy szopkę.Pierwszy największy prostokąt układamy na ozdobnej paterze-talerzu. Na niego wykładamy nieco węższy prostokąt, na niego pośrodku trzeci kawałek ciasta, a na niego ostatni, najwęższy. Tak powstałą piramidkę- trójkąt wyrównujemy za pomocą pozostałej masy. Na szczycie możemy przymocować gwiazdę Betlejemską wyciętą z tego samego ciasta- wystarczy przed dzieleniem ciasta na prostokąty odciąć paseczek ciasta, z którego za pomocą foremki wytniemy pożądany kształt ozdoby. Z pomocą
cukrowych mazaków możemy wyzdobić nasze ciasto. Górę dekorujemy posiekanymi
pistacjami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!