Wykonanie

Przyznaję, że ostatnio nie mam weny do pieczenia i zdaje się, że do pisania również nie. Odwrócone ciasto z
gruszkami w miodzie,
orzechami włoskimi oraz dodatkowo z nutą
kardamonową, stało się sposobem na wykorzystanie nadmiaru obu tych składników. Ciasto w miarę proste i w miarę szybkie do wykonania.Inspiracja tutaj .Składniki na tortownicę o wymiarach 21 cm:Wierzch:60 g
masła1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
miodu2-3 dojrzałe, ale nadal twarde
gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone na grube plastry1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich, lekko podprażonych na suchej patelni
Masło rozpuścić na patelni na małym ogniu, by się nie przypaliło. Dodać
cukier oraz
miód i podgrzewać, aż
cukier się rozpuści, ok. 2 minuty. Zawartość patelni ostrożnie przelać do wysmarowanej
masłem szczelnej tortownicy. Na
masie karmelowej poukładać kawałki
gruszek i rozsypać uprażone
orzechy włoskie. Odstawić na bok na czas przygotowania ciasta.Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki kwaśnej
śmietany, w temp. pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego115 g
masła1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
miodu2 duże
jajka, w temp. pokojowejPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C .W jednej misce wymieszać przesianą
mąkę,
kardamon,
sodę oraz
sól. W drugiej kwaśną
śmietanę z ekstraktem
waniliowym.W misie miksera ubić
masło na puch. Następnie stopniowo dodawać
cukier, stale miksując. Dodać
miód i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać
jajka, jedno po drugim. Jeszcze zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki w
trzech partiach na przemian ze
śmietaną zaczynając i kończąc na
mące. Mieszać tylko do połączenia się składników.Gotową masę wyłożyć na
gruszki, wyrównać wierzch i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 40-45 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia na 15 minut.Jeżeli ciasto wyrosło za bardzo, trzeba górkę ściąć nożem z ząbkami. Delikatnie oddzielić ciasto od brzegów formy nożykiem. Przyłożyć paterę do wierzchu ciasta i odwrócić do góry dnem. Ostrożnie zdjąć z ciasta tortownicę.Można podawać jeszcze ciepłe z gałką
lodów lub
bitą śmietaną.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: