Wykonanie
Niektóre kwiaty są jadalne... ten na pewno! ;) A powstał dzięki mojej niedzielnej wyprawie do sklepu Duka, gdzie nabyłam fajną silikonową foremkę do wypieków. Wykonuje całą pracę za pieczącego!


SkładnikiNa ciasto:· 2,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 0,5 szklanki
brązowego cukru· 4
jajka· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 1 łyżeczka
sody oczyszczonej· 0,5 szklanki
oleju rzepakowego· 1 szklanka
maślanki· 3-4 łyżki
dżemu jagodowegoJajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy
dżem,
maślankę,
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą oraz
olej. Całość przelewamy do foremki, pieczemy ok. 50 minut, funkcja termoobieg, 180 stopni (do efektu suchego patyczka).Na masę:· krem
orzechowo-
czekoladowy do przełożenia ciasta· 250 g
mascarpone· 2 łyżki
cukru pudru· duża łyżka
masłaMasło ucieramy z
cukrem, dodajemy
serek.Przestudzone ciasto przecinamy na pół, smarujemy kremem
orzechowo-
czekoladowym, wykładamy masę z
serka mascarpone i przykrywamy wierzchnim plackiem. Dekorujemy.Kolorowe wzorki na cieście wykonałam za pomocą pisaków
cukrowych . Nie przepadam za takimi wynalazkami, ale czasami można w kuchni ułatwić sobie pracę.Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!

Ps. Jeśli nie macie takiej formy, ciasto możecie zrobić w najzwyklejszej tortownicy. Ciasto można również rozlać do małych foremek na babeczki. Jako że silikonowa foremka-kwiatek jest nieco mniejsza od zwykłej tortownicy, część ciasta rozlałam do foremek na babeczki. A należy pamiętać, żeby ciasta nie rozlewać do pełna, a co najwyżej do 3/4 wysokości foremki, gdyż w trakcie pieczenia sporo urośnie. Wybierając wersję mini do każdej babeczki możemy dodać
owoc np.
winogrono.

I jeszcze jedna uwaga- jeśli planujecie podać czyste ciasto bez dodatków w postaci kremów, podczas ucierania dodajcie więcej
cukru, ewentualnie gotowy już wypiek posypcie większą ilością
cukru pudru.