Wykonanie
Dziś kolejny przepis, który może przydać się podczas przygotowań do pikniku czy wakacyjnego wyjazdu.
Ciasteczka orkiszowe rolowane w dwóch, na pierwszy rzut oka podobnych, choć jak się później okazuje zdecydowanie różnych, wersjach. Te z kremem
orzechowo-
czekoladowym będą przyjemnie chrupały pod naszym zębami, te z
dżemem jagodowym smakowo zbliżone będą do jagodzianek. Po raz kolejny okazuje się więc, że prawie robi dużą różnicę :) .

Składniki:

· 500 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia· szczypta
soli· 250 g miękkiego
masła· 100 gram
brązowego cukru· 60 g
cukru waniliowego· 3
jajka· krem
orzechowo-
czekoladowy·
dżem jagodowyMasło ucieramy z oba rodzajami
cukru, stopniowo dodajemy
jajka. W osobnej misce łączymy składniki suche-
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól. Składniki sypkie stopniowo dodajemy do masy
maślanej, cały czas mieszając. Masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na pól godziny- godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy na dwa cienkie prostokąty. Jeden z nich smarujemy cienko
kremem czekoladowo-
orzechowym, drugi
dżemem. Ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego
boku. Rolady wstawiamy na pół godziny - godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie rolady tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 14 minut, termoobieg 180 stopni.Smacznego!Ps. Ostatnie zdjęcie jest również zapowiedzią następnego przepisu :) .