ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe rolowane

Orkiszowe rolowane

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny przepis, który może przydać się podczas przygotowań do pikniku czy wakacyjnego wyjazdu. Ciasteczka orkiszowe rolowane w dwóch, na pierwszy rzut oka podobnych, choć jak się później okazuje zdecydowanie różnych, wersjach. Te z kremem orzechowo-czekoladowym będą przyjemnie chrupały pod naszym zębami, te z dżemem jagodowym smakowo zbliżone będą do jagodzianek. Po raz kolejny okazuje się więc, że prawie robi dużą różnicę :) .
Składniki:
· 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 250 g miękkiego masła
· 100 gram brązowego cukru
· 60 g cukru waniliowego
· 3 jajka
· krem orzechowo-czekoladowy
· dżem jagodowy
Masło ucieramy z oba rodzajami cukru, stopniowo dodajemy jajka. W osobnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki sypkie stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas mieszając. Masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na pól godziny- godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy na dwa cienkie prostokąty. Jeden z nich smarujemy cienko kremem czekoladowo-orzechowym, drugi dżemem. Ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rolady wstawiamy na pół godziny - godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie rolady tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 14 minut, termoobieg 180 stopni.Smacznego!
Ps. Ostatnie zdjęcie jest również zapowiedzią następnego przepisu :) .
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/orkiszowe-rolowane.html