Wykonanie
Muffiny zdecydowanie nie należą do moich faworytów w temacie słodkich wypieków. Niby nie, a jednak są takie, które nie mają sobie równych; lekkie, wilgotne, o wyraźnym smaku
owoców, takie lubię i to nawet bardzo. To właśnie muffinki na
maślance z
malinami. Dodatkowym walorem babeczek jest to, że szybko się je robi, łatwo, a do tego pieką się zaledwie 30 minut.Polewa z
białego serka i
mascarpone to dodatek, który miłośnicy ekstremalnych słodkości docenią, a bardziej wytrawni zjadacze ciasta mogą pominąć.


Składniki: na 16 sztuk480g
mąki orkiszowej1 i 1/2
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
soli350g
cukru brązowego2
jajka250ml
maślankistarta skórka z 1
pomarańczy1/2 tabliczki
białej czekolady, posiekanej na kawałkikubeczek świeżych
malin, najlepiej zamrożonych przed przygotowaniem ciasta - dzięki temu zachowamy
owoce w całości przy mieszaniu ciastapolewa:100g
białego serka - na przykład Twój Smak100g
serka mascarponeszczypta
soliłyżka
masła1/2 kubka
cukru pudru1/2 łyżeczki esencji waniliowej


Jak zrobiłam:1. Suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól wymieszałam. Mokre, czyli
jajka,
maślankę i
skórkę pomarańczową ubiłam. Połączyłam płynne z suchymi i wymieszałam dokładnie, ale bez przesady - mogą zostać grudki. Dodałam zamrożone
maliny i wymieszałam łyżką.2. Przygotowałam blaszkę do pieczenia muffinek - w każdy z otworów włożyłam papilotkę. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.3. Ciasto nakładałam przy pomocy dwóch łyżek. Każdy otwór powinien być wypełniony do 3/4 wysokości. Nakładałam ciasto do połowy otworka, wkładałam po kilka kawałków
białej czekolady i dopełniałam
ciastem przykrywając
czekoladę.4. Piekłam przez 30 minut, aż wierzch muffinek był złocisty.


Kiedy muffinki stygły, przygotowałam polewę (opcjonalna).polewa:W rondelku rozpuściłam łyżkę
masła. Wsypałam
cukier, szczyptę
soli, dodałam oba
serki, esencję
waniliową, mikserem wymieszałam bardzo dokładnie na gładką kremową masę.Nałożyłam polewę na wystudzone muffinki. Udekorowałam
malinami.
