ßßß
Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z malinami i białą czekoladą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto migdałowe z malinami i białą czekoladą
Składniki
Masło
Mąka pszenna
Jajko
Cukier
Zapach migdałowy
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczona
Sól
Maślanka
Mąka
Maliny
Migdały
Cukier brązowy
Czekolada
Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 100g miękkiego
masła
- 2 szklanki
mąki pszennej
- 1
jajko
- 3/4 szklanki
cukru
- kilka kropel
aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki
sody
- szczypta
soli
- 3/4 szklanki
maślanki
*dodatkowo- 1 łyżka
mąki
- 3/4 szklanki
malin
- 1/3 szklanki poszatkowanych
migdałów
- 4 łyżki
brązowego cukru
- 100g poszatkowanej
białej czekolady
Sposób przygotowania:1.
Mąkę
mieszamy
proszkiem do pieczenia
,
solą
i
sodą
.
Masło
ucieramy z
cukrem
(ok. 3 min.), następnie dodajemy aromat,
jajko
i miksujemy na gładko. Później do masy
maślanej
dodajemy na zmianę
maślankę
z
mąką
, cały czas mieszamy.2.
Owoce
oprószamy 1 łyżką
mąki
i wraz z
czekoladą
dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej
masłem
i obsypanej
mąką
, wierzch posypujemy
brązowym cukrem
i
migdałami
.3. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach, aż sie zrumieni i do "suchego patyczka". Studzimy.
Źródło:
http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/04/ciasto-migdaowe-z-malinami-i-biaa.html
Przepisy powiązane
Żytni chleb na proszku
Malinowe scones - cudowne śniadaniowe bułeczki.
Czekoladowe ciasto z likierem Baileys...
Cupcake z malinami i białą czekoladą
Muffiny kajmakowe
Składniki powiązane (0)