ßßß Cookit - przepis na Wystudzone ciasto smarujemy kremem czekoladowym.

Wystudzone ciasto smarujemy kremem czekoladowym.

nazwa

Wykonanie

Swój pierwszy wpis na blogu chciałabym rozpocząć od autorskiego przepisu na kruchą tartę orkiszową z tak samo widowiskowymi, jak i pysznymi owocami- truskawkami. Ciasto nie dość, że kruche, to jeszcze w nieco szlachetniejszej, zdrowszej wersji.... bo na pełnoziarnistej mące orkiszowej. Deser ten jest trafionym połączeniem smaku czekolady, masy budyniowej, subtelnego aromatu cytryny i soczystych truskawek. Idealne na słoneczne dni.
Tarta truskawkowa z budyniowym kremem
Składniki:
Na kruchy spód:
250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
100 g zimnego masła
50 g cukru brązowego
3 żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto- mąkę łączymy z cukrem, dodajemy żółtka, łączymy za pomocą noża. Dodajemy masło i szybko wyrabiamy. Schładzamy ok. godzinę w lodówce. Przekładamy do formy na tartę, którą należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączoną funkcją termoobieg.
· Na masę budyniową:
0,5 l mleka
100 g cukru brązowego
2 torebki budyniu waniliowego
3 żółtka
300 g śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
łyżka masła
skórka z cytryny
1 kg truskawek/ lub innych ulubionych owoców- borówki, maliny, poziomki, porzeczki, winogrona
galaretka truskawkowa
krem orzechowo-czekoladowy
Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego żółtka oraz budyń i dokładnie ucieramy za pomocą miotełki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i śmietanką. Do gotującej się masy dodajemy masę żółtkowo-budyniową. Zagotowujemy na małym ogniu, dodajemy masło. Ściągamy i dodajemy skórkę z cytryny. Nieco przestudzony krem wykładamy na uprzednio posmarowane kremem czekoladowym ciasto.
Na kremie układamy truskawki i smarujemy je roztopioną, niemalże żelująca już galaretką (galaretkę sporządzamy w 1/4 l wody).
Schładzamy.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/06/truskawkowe-inspiracje.html