Wykonanie
Swój pierwszy wpis na blogu chciałabym rozpocząć od autorskiego przepisu na kruchą tartę orkiszową z tak samo widowiskowymi, jak i pysznymi
owocami-
truskawkami. Ciasto nie dość, że kruche, to jeszcze w nieco szlachetniejszej, zdrowszej wersji.... bo na pełnoziarnistej
mące orkiszowej. Deser ten jest trafionym połączeniem smaku
czekolady, masy budyniowej, subtelnego aromatu
cytryny i soczystych
truskawek. Idealne na
słoneczne dni.
Tarta truskawkowa z budyniowym kremem

Składniki:Na kruchy spód:250 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej100 g zimnego
masła50 g
cukru brązowego3
żółtkaZ podanych składników zagniatamy ciasto-
mąkę łączymy z
cukrem, dodajemy
żółtka, łączymy za pomocą noża. Dodajemy
masło i szybko wyrabiamy. Schładzamy ok. godzinę w lodówce. Przekładamy do formy na tartę, którą należy wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączoną funkcją termoobieg.

· Na masę budyniową:0,5 l
mleka100 g
cukru brązowego2
torebki budyniu
waniliowego3
żółtka300 g
śmietany 18% - gęstej i kwaśnejłyżka
masłaskórka z cytryny1 kg truskawek/ lub innych ulubionych
owoców-
borówki,
maliny,
poziomki,
porzeczki,
winogronagalaretka truskawkowakrem
orzechowo-
czekoladowyPrzygotowujemy masę budyniową. Odlewamy pół szklanki
mleka. Dodajemy do niego
żółtka oraz
budyń i dokładnie ucieramy za pomocą miotełki. Resztę
mleka zagotowujemy z
cukrem i
śmietanką. Do gotującej się masy dodajemy masę
żółtkowo-budyniową. Zagotowujemy na małym ogniu, dodajemy
masło. Ściągamy i dodajemy
skórkę z cytryny. Nieco przestudzony krem wykładamy na uprzednio posmarowane
kremem czekoladowym ciasto.Na kremie układamy
truskawki i smarujemy je roztopioną, niemalże żelująca już
galaretką (
galaretkę sporządzamy w 1/4 l
wody).Schładzamy.Smacznego!
