ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 4 czerwca 2013 r.Po upieczeniu sernika, zawsze odnoszę wrażenie, że właśnie ten wypiek jest idealny, absolutnie doskonały i jeden z najlepszych jakie jadłam:-) Ale w tym przypadku tak jest naprawdę.Sernik jest wspaniały, rozpływa się w ustach, dość słodki i delikatny, u miłośników białej czekolady niewątpliwie wywołuje ekstazę :-)Do masy serowej nie dodaje się mąki, jest lekka i puszysta. Tutaj ważną rolę odgrywa jakość sera. Najlepszy jest ser kremowy, twarogowy firmy President lub trzykrotnie zmielony ser śmietankowy. Wyrazistości smaku dodaje spód, który przygotowałam z masy orzechowo-migdałowej.W lodówce unosiła się wspaniała woń wypieku, patrząc na niego miałam ochotę pochłaniać go garściami. Jak to ocenił mój siostrzeniec - "ten sernik to mistrzostwo świata":-)Coś w tym jest, bo kolejne kawałki znikały z talerza w błyskawicznym tempie, a blacha została opróżniona w 3 dni. Serniki uwielbiam piec i konsumować, cieszy mnie również, gdy inni próbują i się nimi zachwycają. To naprawdę uskrzydla....:-) Przepis ze strony " Kwestia Smaku ", lekko zmodyfikowany.Sernik z białej czekoladyAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca .Wyborny sernik o głębokim smaku białej czekolady na kruchym orzechowo-migdałowyn spodzie.Jeden z najlepszych serników, jakie w życiu jadłam. Rozpływa się w ustach, a apetyt wzrasta w miarę jedzenia, do tego stopnia, że trudno jest się opanować....:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. i 30 min
Czas pieczenia: 1 godz.Łączny czas: 3 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:SPÓD:mąka : 250 gmasło Lurpak schłodzone, pokrojone na kawałki : 200 gjasny, brązowy cukier : 125 gzmielone orzechy : 50 gzmielone migdały : 50 gżółtko jaja kurzego, wiejskiego : 1MASA:twaróg śmietankowy najlepiej President : 1 kgdrobny cukier do wypieków : 235 gekstrakt z wanilii : 1 łyżeczkamleko : 100 mlbiała czekolada : 400 gjajka od gospodyni : 5Przygotowanie:
W dużej misce mieszam przesianą mąkę, masło, brązowy cukier, zmielone orzechy i migdały, żółtko.Ręką szybko wyrabiam ciasto i formuję kulę.Zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.Formę 360*245*60 mm smaruję masłem.Wychłodzone ciasto wkładam pomiędzy dwa kawałki folii przezroczystej lub papieru do pieczenia i wałkuję na placek nieco większy, niż wymiary blachy.Ciasto przenoszę do formy i wykładam nim spód.Ponownie schładzam w lodówce przez 2 godziny.Piekarnik nagrzewam do 160 stopni.Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i piekę przez 20 minut. Zdejmuję papier i dalej piekę przez kolejne 5-10 minut, na złoty kolor.Dokładnie studzę.Ubijam ser z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę.Dodaję mleko, roztopioną i ostudzoną czekoladę, a na końcu ubite jajka, ubijam wszystko na gładką masę. Jajka (żółtka i białka powinny być ubijane mikserem do czasu, aż utworzą jednolitą masę, zaczną się pienić. Nie należy ubijać jajek na puszystą i gęstą masę.Wykładam ją na upieczony spód i piekę w piekarniku w 160 stopniach przez 50-60 minut. Ten czas trzeba kontrolować, sprawdzając patyczkiem, mój piekarnik słabo grzeje i piekłam 90 minut.Studzę w piekarniku najpierw zamkniętym, później lekko uchylonym.Schładzam w lodówce przez trzy godziny, a najlepiej przez całą noc.Dekoracja dowolna. Ja przygotowałam lukier i posypałam kolorowymi wiórkami.


Pyszności :-)