Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 4 czerwca 2013 r.Po upieczeniu sernika, zawsze odnoszę wrażenie, że właśnie ten wypiek jest idealny, absolutnie doskonały i jeden z najlepszych jakie
jadłam:-) Ale w tym przypadku tak jest naprawdę.Sernik jest wspaniały, rozpływa się w ustach, dość słodki i delikatny, u miłośników
białej czekolady niewątpliwie wywołuje ekstazę :-)Do masy serowej nie dodaje się
mąki, jest lekka i puszysta. Tutaj ważną rolę odgrywa jakość
sera. Najlepszy jest
ser kremowy,
twarogowy firmy President lub trzykrotnie
zmielony ser śmietankowy. Wyrazistości smaku dodaje spód, który przygotowałam z masy
orzechowo-migdałowej.W lodówce unosiła się wspaniała woń wypieku, patrząc na niego miałam ochotę pochłaniać go garściami. Jak to ocenił mój siostrzeniec - "ten sernik to mistrzostwo świata":-)Coś w tym jest, bo kolejne kawałki znikały z talerza w błyskawicznym tempie, a blacha została opróżniona w 3 dni. Serniki uwielbiam piec i konsumować, cieszy mnie również, gdy inni próbują i się nimi zachwycają. To naprawdę uskrzydla....:-) Przepis ze strony " Kwestia Smaku ", lekko zmodyfikowany.Sernik z
białej czekoladyAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca .Wyborny sernik o głębokim smaku
białej czekolady na kruchym
orzechowo-migdałowyn spodzie.Jeden z najlepszych serników, jakie w życiu
jadłam. Rozpływa się w ustach, a apetyt wzrasta w miarę jedzenia, do tego stopnia, że trudno jest się opanować....:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. i 30 min
Czas pieczenia: 1 godz.Łączny czas: 3 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:SPÓD:
mąka : 250 g
masło Lurpak schłodzone, pokrojone na kawałki : 200 gjasny,
brązowy cukier : 125 gzmielone
orzechy : 50 gzmielone
migdały : 50 g
żółtko jaja kurzego, wiejskiego : 1MASA:
twaróg śmietankowy najlepiej President : 1 kgdrobny
cukier do wypieków : 235 gekstrakt z
wanilii : 1 łyżeczka
mleko : 100 ml
biała czekolada : 400 g
jajka od gospodyni : 5Przygotowanie:
W dużej misce mieszam przesianą
mąkę,
masło,
brązowy cukier, zmielone
orzechy i
migdały,
żółtko.Ręką szybko wyrabiam ciasto i formuję kulę.Zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.Formę 360*245*60 mm smaruję
masłem.Wychłodzone ciasto wkładam pomiędzy dwa kawałki folii przezroczystej lub papieru do pieczenia i wałkuję na placek nieco większy, niż wymiary blachy.Ciasto przenoszę do formy i wykładam nim spód.Ponownie schładzam w lodówce przez 2 godziny.Piekarnik nagrzewam do 160 stopni.Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i piekę przez 20 minut. Zdejmuję papier i dalej piekę przez kolejne 5-10 minut, na złoty kolor.Dokładnie studzę.Ubijam
ser z
cukrem i ekstraktem z
wanilii na kremową masę.Dodaję
mleko, roztopioną i ostudzoną
czekoladę, a na końcu ubite
jajka, ubijam wszystko na gładką masę.
Jajka (
żółtka i
białka powinny być ubijane mikserem do czasu, aż utworzą jednolitą masę, zaczną się pienić. Nie należy ubijać
jajek na puszystą i gęstą masę.Wykładam ją na upieczony spód i piekę w piekarniku w 160 stopniach przez 50-60 minut. Ten czas trzeba kontrolować, sprawdzając patyczkiem, mój piekarnik słabo grzeje i piekłam 90 minut.Studzę w piekarniku najpierw zamkniętym, później lekko uchylonym.Schładzam w lodówce przez trzy godziny, a najlepiej przez całą noc.Dekoracja dowolna. Ja przygotowałam
lukier i posypałam kolorowymi wiórkami.
Pyszności :-)