ßßß Cookit - przepis na Sernik z białej czekolady

Sernik z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 4 czerwca 2013 r.
Po upieczeniu sernika, zawsze odnoszę wrażenie, że właśnie ten wypiek jest idealny, absolutnie doskonały i jeden z najlepszych jakie jadłam:-) Ale w tym przypadku tak jest naprawdę.
Sernik jest wspaniały, rozpływa się w ustach, dość słodki i delikatny, u miłośników białej czekolady niewątpliwie wywołuje ekstazę :-)
Do masy serowej nie dodaje się mąki, jest lekka i puszysta. Tutaj ważną rolę odgrywa jakość sera. Najlepszy jest ser kremowy, twarogowy firmy President lub trzykrotnie zmielony ser śmietankowy. Wyrazistości smaku dodaje spód, który przygotowałam z masy orzechowo-migdałowej.
W lodówce unosiła się wspaniała woń wypieku, patrząc na niego miałam ochotę pochłaniać go garściami. Jak to ocenił mój siostrzeniec - "ten sernik to mistrzostwo świata":-)
Coś w tym jest, bo kolejne kawałki znikały z talerza w błyskawicznym tempie, a blacha została opróżniona w 3 dni. Serniki uwielbiam piec i konsumować, cieszy mnie również, gdy inni próbują i się nimi zachwycają. To naprawdę uskrzydla....:-) Przepis ze strony " Kwestia Smaku ", lekko zmodyfikowany.
Sernik z białej czekolady
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca .
Wyborny sernik o głębokim smaku białej czekolady na kruchym orzechowo-migdałowyn spodzie.
Jeden z najlepszych serników, jakie w życiu jadłam. Rozpływa się w ustach, a apetyt wzrasta w miarę jedzenia, do tego stopnia, że trudno jest się opanować....:-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 2 godz. i 30 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 3 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
SPÓD:
mąka : 250 g
masło Lurpak schłodzone, pokrojone na kawałki : 200 g
jasny, brązowy cukier : 125 g
zmielone orzechy : 50 g
zmielone migdały : 50 g
żółtko jaja kurzego, wiejskiego : 1
MASA:
twaróg śmietankowy najlepiej President : 1 kg
drobny cukier do wypieków : 235 g
ekstrakt z wanilii : 1 łyżeczka
mleko : 100 ml
biała czekolada : 400 g
jajka od gospodyni : 5
Przygotowanie:
W dużej misce mieszam przesianą mąkę, masło, brązowy cukier, zmielone orzechy i migdały, żółtko.
Ręką szybko wyrabiam ciasto i formuję kulę.
Zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
Formę 360*245*60 mm smaruję masłem.
Wychłodzone ciasto wkładam pomiędzy dwa kawałki folii przezroczystej lub papieru do pieczenia i wałkuję na placek nieco większy, niż wymiary blachy.
Ciasto przenoszę do formy i wykładam nim spód.
Ponownie schładzam w lodówce przez 2 godziny.
Piekarnik nagrzewam do 160 stopni.
Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i piekę przez 20 minut. Zdejmuję papier i dalej piekę przez kolejne 5-10 minut, na złoty kolor.
Dokładnie studzę.
Ubijam ser z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę.
Dodaję mleko, roztopioną i ostudzoną czekoladę, a na końcu ubite jajka, ubijam wszystko na gładką masę. Jajka (żółtka i białka powinny być ubijane mikserem do czasu, aż utworzą jednolitą masę, zaczną się pienić. Nie należy ubijać jajek na puszystą i gęstą masę.
Wykładam ją na upieczony spód i piekę w piekarniku w 160 stopniach przez 50-60 minut. Ten czas trzeba kontrolować, sprawdzając patyczkiem, mój piekarnik słabo grzeje i piekłam 90 minut.
Studzę w piekarniku najpierw zamkniętym, później lekko uchylonym.
Schładzam w lodówce przez trzy godziny, a najlepiej przez całą noc.
Dekoracja dowolna. Ja przygotowałam lukier i posypałam kolorowymi wiórkami.
Pyszności :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/06/sernik-z-biaej-czekolady.html