Wykonanie
SkładnikiSpód:250 g
mąki200 g zimnego
masła125 g jasnego
brązowego cukru100 g zmielonych
migdałów1
żółtkoMasa:1 kg
twarogu sernikowego2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii500 g
białej czekolady5 dużych
jajekOraz:dowolne
owoce do dekoracji, np.
maliny,
truskawki,
jeżyny,
porzeczkiewentualnie wiórki
białej czekolady do posypania po wierzchu sernikaPrzygotowanieSpód:W dużej misce wymieszać przesianą
mąkę, dodać drobno posiekane
masło,
cukier,
migdały i
żółtko. Miksować składniki do otrzymania drobnej kruszonki (lub siekać nożem na desce), następnie zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Formę o średnicy ok. 24 - 25 cm wysmarować
masłem. Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy, zdjąć górny papier i wyłożyć
ciastem spód a także bok na wysokość ok. 2 cm. Schładzać w lodówce przez 30 - 60 minut.Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić formę z
ciastem i piec przez 25 - 30minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.Masa serowa:
Ser zmiksować z
cukrem, ekstraktem z
wanilii i roztopioną
czekoladą.
Jajka ubijać w oddzielnej misce przez minutę, dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników (1-2 minuty). Wyłożyć ją na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować
owocami lub
białą czekoladą.