ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
250 g mąki
200 g zimnego masła
125 g jasnego brązowego cukru
100 g zmielonych migdałów
1 żółtko
Masa:
1 kg twarogu sernikowego
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
500 g białej czekolady
5 dużych jajek
Oraz:
dowolne owoce do dekoracji, np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki
ewentualnie wiórki białej czekolady do posypania po wierzchu sernika
Przygotowanie
Spód:
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, dodać drobno posiekane masło, cukier, migdały i żółtko. Miksować składniki do otrzymania drobnej kruszonki (lub siekać nożem na desce), następnie zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy ok. 24 - 25 cm wysmarować masłem. Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy, zdjąć górny papier i wyłożyć ciastem spód a także bok na wysokość ok. 2 cm. Schładzać w lodówce przez 30 - 60 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić formę z ciastem i piec przez 25 - 30minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.
Masa serowa:
Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem z wanilii i roztopioną czekoladą. Jajka ubijać w oddzielnej misce przez minutę, dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników (1-2 minuty). Wyłożyć ją na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami lub białą czekoladą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/z_bialej_czekolady/przepis.html