ßßß Cookit - przepis na Pyszne pierogi z białym serem, na słodko

Pyszne pierogi z białym serem, na słodko

nazwa

Wykonanie

Pierogi z białym serem, twarogiem, robię rzadko. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam więc chyba bardzo dawno. Dobry twaróg wolimy po prostu zjeść z ciemnym chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi. Ale czasami, raz na kilka lat, nachodzi nas i to była właśnie taka zachcianka.
Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre!
Jeśli jednak wolicie pierogi z owocowym nadzieniem to zapraszam na dwukolorowe pierogi z jagodami . Jagody jeszcze są więc możecie sobie też takie zrobić!
Domowe pierogi z ciasta maślankowego z farszem z białego sera
czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki na 30 pierogów:
CIASTO - 230 g mąki pszennej typ 500
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
ok. 150 ml maślanki
FARSZ - 500 g twarogu - białego sera półtłustego
2 żółtka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
4-5 łyżeczek cukru
1 łyżka soku z cytryny
do podania - gęsta śmietana
rodzynki
miód
mielony cynamon
Jak zrobić pierogi z twarogiem?
CIASTO - mąkę przesiałam razem z solą. Wlałam olej i maślankę, zagniotłam gładkie, elastyczne ciasto. Przykryłam je i odłożyłam na 15 minut żeby odpoczęło.
FARSZ - biały ser zmieliłam w maszynce. Ja zrobiłam to raz, ale można przepuścić ser 2 czy nawet 3 razy żeby masa była gładsza. Wymieszałam z surowymi żółtkami, pastą waniliową, sokiem z cytryny i posłodziłam do smaku.
Ciasto rozwałkowałam na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinałam koła. Na każde nałożyłam czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiałam pierogi i odkładałam je na ściereczkę. Gotowe wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiałam łyżką cedzakową dokładnie osączając.
Pierogi z białym serem podałam zaraz po ugotowaniu. Polałam roztrzepaną śmietanką i płynnym miodem. Posypałam rodzynkami i odrobiną mielonego cynamonu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/07/pyszne-pierogi-z-bialym-serem-na-slodko.html