Wykonanie
Dla wielbicieli pierogów mam dziś przepis na wspaniałe ciasto oraz farsz.Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto,wypełnione po brzegi pysznym słodkim
białym serem.Cud,
miód,
malina!Uwierzcie i koniecznie przetestujcie ten przepis! :)

Potrzebujemy (ciasta i farszu wystarczy na 26 pierogów):Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki wrzątku1 łyżkę
olejuszczyptę
soliFarsz:400 g
twarogu3-4 łyżki
cukru1
żółtko1 torebkę
cukru waniliowego2-3 łyżki
waniliowego serka homogenizowanego lub
śmietanyKrok po kroku:Przesiewamy
mąkę do miski. Dodajemy
sól,
olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz:
ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy
żółtko,
cukry i
serek lub
śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.Na środek takiego koła układamy ok. 1 , 5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę z dodatkiem
oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.Podajemy z
masełkiem i
cukrem.Smacznego! :-)



