ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dla wielbicieli pierogów mam dziś przepis na wspaniałe ciasto oraz farsz.
Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto,
wypełnione po brzegi pysznym słodkim białym serem.
Cud, miód, malina!
Uwierzcie i koniecznie przetestujcie ten przepis! :)
Potrzebujemy (ciasta i farszu wystarczy na 26 pierogów):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżkę oleju
szczyptę soli
Farsz:
400 g twarogu
3-4 łyżki cukru
1 żółtko
1 torebkę cukru waniliowego
2-3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego lub śmietany
Krok po kroku:
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz: ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukry i serek lub śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
Na środek takiego koła układamy ok. 1 , 5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.
Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
Podajemy z masełkiem i cukrem.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/12/pierogi-ze-sodkim-biaym-serem.html