ßßß
Potrzebujemy (ciasta i farszu wystarczy na 26 pierogów):Ciasto:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki wrzątku1 łyżkę olejuszczyptę soliFarsz:400 g twarogu3-4 łyżki cukru1 żółtko1 torebkę cukru waniliowego2-3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego lub śmietanyKrok po kroku:Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz: ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukry i serek lub śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.Na środek takiego koła układamy ok. 1 , 5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.Podajemy z masełkiem i cukrem.Smacznego! :-)


