ßßß
 
            
         Składniki:1 szklanka mąki pszennej3 żółtka1 łyżka masła1/4 szklanki śmietanykieliszek spirytususzczypta solicukier zmielony z cukrem waniliowy do posypaniagłęboka patelnia oraz olej do smażeniaSposób przygotowania:Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy nożem razem z masłem. Dodajemy żółtka i szczyptę soli, wlewamy spirytus i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, energicznie rzucamy ciasto na stolnice przez ok 10 minut, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok godzinę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienko w razie potrzeby podsypując mąkę. Kroimy ciasto na paski o długości około 7 cm i szerokości około 3 cm, w środku każdego paska robimy nacięcia i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu pozostawiamy do wystygnięcia aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posypujemy mieszanką cukru pudru z cukrem waniliowym.SmacznegoBrak powiązanych wpisów.
Składniki:1 szklanka mąki pszennej3 żółtka1 łyżka masła1/4 szklanki śmietanykieliszek spirytususzczypta solicukier zmielony z cukrem waniliowy do posypaniagłęboka patelnia oraz olej do smażeniaSposób przygotowania:Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy nożem razem z masłem. Dodajemy żółtka i szczyptę soli, wlewamy spirytus i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, energicznie rzucamy ciasto na stolnice przez ok 10 minut, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok godzinę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienko w razie potrzeby podsypując mąkę. Kroimy ciasto na paski o długości około 7 cm i szerokości około 3 cm, w środku każdego paska robimy nacięcia i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu pozostawiamy do wystygnięcia aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posypujemy mieszanką cukru pudru z cukrem waniliowym.SmacznegoBrak powiązanych wpisów.