ßßß
Dziś, z okazji tłustego czwartku postanowiłam wypróbować nowy przepis na pączki. Sama nie wiem, które mi bardziej smakują, te dzisiejsze, czy te, które prezentowałam już wcześniej. Inspirowałam się przepisem z „moich wypieków.com”, jednak trochę go pozmieniałam.Składniki (na ok. 20-25 sztuk):600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania2 jajka+ 1 żółtko100 g roztopionego masła70 g cukru (można część dać cukru waniliowego)pół łyżeczki soli1,5 łyżki spirytusu (lub rumu)250-300 ml letniego mleka (w przepisie oryginalnym było 250 ml, jednak ja dałam 300ml ponieważ moje ciasto było zbyt zbite)25 g drożdżyolej, do smażeniamarmolada do nadziewaniaNa początku należy rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki w 2-3 łyżkach ciepłego mleka. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z drożdżami . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).Po tym czasie wyłożyć delikatnie ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować, i wykrawać za pomocą szklanki kółka. Możemy na każde z nich nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem zlepiając boki, lub trochę naciągnąć kółko w dłoniach, nałożyć marmoladę i zlepić, formując kulkę.Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.