ßßß
0,5 kg mąki pszennej25 gramów drożdży80 gramów cukru1,5 łyżki cukru waniliowego1,5 łyżki rumu lub spirytusu250 ml ciepłego mleka100 gramów stopionego, schłodzonego masłaszczypta soli3 żółtkaolej do głębokiego smażenia ( około 0,8 litra)Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, wymieszać dokładnie, odstawić na 10 minut do"ruszenia."Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, solą, dodać masło, wyrośnięty rozczyn, rum lub spirytus, żółtka, wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do omączonej miski na około 45 minut do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagnieść.Sposób nr 1:Ciasto krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 1 cm, wykrawać kółeczka o średnicy około 4 - 5 cm, w środku wykroić mniejszą dziurkę (wykrawałam zakrętką od aromatu waniliowego, takiego z Dr. Oetkera). Pączusie układać na ściereczce, zostawić na 20 minut do napuszenia. Czynność powtarzać aż do wykończenia ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, odsączać na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.