Wykonanie
            Przepis na pączki nie jest łatwy i prosty, ale ponad wszelkie wątpliwości wart zachodu.1 kg 
mąki pszennej10 dag 
drożdży150 g 
cukru500 ml 
mleka6 
żółtek6 łyżek 
oleju2 kieliszki 
spirytususok z 1/4 
cytrynyszczypta 
soli1 łyżka 
cukru waniliowegotłuszcz do smażenia (może być 
olej, może być 
smalec)Zaczynamy od zaczynu:)- 
drożdże mieszamy z 50 g 
cukru, połową ciepłego 
mleka i 200 gramami 
mąki, ucieramy na gładką masę, odstawiamy do wyrośnięcia- 
żółtka ucieramy z 
cukrem na puch- do miski wsypujemy pozostałą część 
mąki, dodajemy ubite 
żółtka, wyrośnięty zaczyn, 
cukier waniliowy, 
sok z cytryny, 
sól, pozostałą część 
mleka i 
spirytus - wyrabiamy na gładkie ciasto, na końcu dodajemy 
olej i jeszcze chwilę wyrabiamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.- wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy pączki,- smażymy na złoty kolor z obu ston.Smacznego:)
