Wykonanie
Przepis na pączki nie jest łatwy i prosty, ale ponad wszelkie wątpliwości wart zachodu.1 kg
mąki pszennej10 dag
drożdży150 g
cukru500 ml
mleka6
żółtek6 łyżek
oleju2 kieliszki
spirytususok z 1/4
cytrynyszczypta
soli1 łyżka
cukru waniliowegotłuszcz do smażenia (może być
olej, może być
smalec)Zaczynamy od zaczynu:)-
drożdże mieszamy z 50 g
cukru, połową ciepłego
mleka i 200 gramami
mąki, ucieramy na gładką masę, odstawiamy do wyrośnięcia-
żółtka ucieramy z
cukrem na puch- do miski wsypujemy pozostałą część
mąki, dodajemy ubite
żółtka, wyrośnięty zaczyn,
cukier waniliowy,
sok z cytryny,
sól, pozostałą część
mleka i
spirytus - wyrabiamy na gładkie ciasto, na końcu dodajemy
olej i jeszcze chwilę wyrabiamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.- wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy pączki,- smażymy na złoty kolor z obu ston.Smacznego:)