Wykonanie
Tłusty czwartek za pasem - czas najwyższy zabrać się za pączki.SKŁADNIKI:1/2 kg
mąki pszennej3
żółtka2 łyżki
oleju250 ml
mleka5 dag
drożdży1/2 szklanki
cukrucukier waniliowysok i skórka z 1/2
cytryny1 łyżka
spirytususzczypta
solipół na pół
olej i
smalec do smażenia
cukier puder lub
lukier do dekoracji
Drożdże połączyć z łyżką
cukru, łyżką
mąki i letnim
mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.
Cukier utrzeć z
żółtkami. Dodać do wyrośniętych
drożdży. Do
drożdży dodać również pozostałe składniki, wyrobić i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formować pączki: ciasto wałkować na posypanej
mąką na grubość ok.1 cm. Wykrawać szklanką krążki. Na połowę krążków nałożyć nadzienie (np.
dżem). Krążki z
dżemem przykryć pustymi krążkami, brzegi docisnąć i ponownie wykroić szklanką. Tak przygotowane pączki układać na ściereczce. Przykryć drugą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pączki kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gdy zrumienią się po jednej stronie - przekładać je na drugą. Wyłożyć na bibułę i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe lukrować lub posypać
cukrem pudrem.