Wykonanie
            Tłusty czwartek za pasem - czas najwyższy zabrać się za pączki.SKŁADNIKI:1/2 kg 
mąki pszennej3 
żółtka2 łyżki 
oleju250 ml 
mleka5 dag 
drożdży1/2 szklanki 
cukrucukier waniliowysok i skórka z 1/2 
cytryny1 łyżka 
spirytususzczypta 
solipół na pół 
olej i 
smalec do smażenia
cukier puder lub 
lukier do dekoracji
Drożdże połączyć z łyżką 
cukru, łyżką 
mąki i letnim 
mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. 
Cukier utrzeć z 
żółtkami. Dodać do wyrośniętych 
drożdży. Do 
drożdży dodać również pozostałe składniki, wyrobić i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formować pączki: ciasto wałkować na posypanej 
mąką na grubość ok.1 cm. Wykrawać szklanką krążki. Na połowę krążków nałożyć nadzienie (np.
dżem). Krążki z 
dżemem przykryć pustymi krążkami, brzegi docisnąć i ponownie wykroić szklanką. Tak przygotowane pączki układać na ściereczce. Przykryć drugą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pączki kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gdy zrumienią się po jednej stronie - przekładać je na drugą. Wyłożyć na bibułę i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe lukrować lub posypać 
cukrem pudrem.