Wykonanie
Tłusty czwartek się zbliża więc przypominam przepis na lekkie paczki z
marmoladą lub
konfiturą truskawkowąNie wchłaniają dużo tłuszczuPrzepis jest łatwy,bardzo prosty w wykonaniu a pączki smacznePolecam



Składniki :-1 kg
maki-10 dkg
cukru-
cukier waniliowy-10 dkg
drożdży-1/2 litra
mleka-10
żółtek-5 łyżek
oleju-50 ml
spirytusu lub
wódki-1 łyżeczka
soli-otarta skórka z jednej
cytrynyPrzygotowanie :Z
mleka ,
cukru,
mąki i
drożdży zrobić rozczyn (
mleko musi być letnie ) odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka ,ubić z
cukrem dodać letnie
mleko rozczyn z
drożdży olej ,
wódkę ,otartą
skórkę z cytryny ,
mąkę i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.Gdy ciasto wyrośnie formujemy pączki(kulki )dłońmi ,uformowane przykryć i odstawić do wyrastania na około 20 -30 minut
Olej rozgrzać i smażyć paczkioptymalna temperatura( 180 stopni ) pierwszą stronę pączków smażymy pod przykryciem a drugą stronę smażymy bez przykrycia.Sprawdzać patyczkiem czy się usmażyły.Po usmażeniu, wyjmować na papierowy ręcznik, ostudzić i nadziewać
marmoladą ,
kremem czekoladowym konfiturą za pomocą szprycy cukierniczejGdy ciasto jest dobrze wyrobione i lekkie będzie miało białą obrączkę.Pączki posypujemy
cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Spirytusu lub
wódki dodajemy aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu .Porcja na około 30 sztukSmacznego !!!