ßßß Cookit - przepis na -olej lub smalec do smażenia

-olej lub smalec do smażenia

nazwa

Wykonanie

Tłusty czwartek się zbliża więc przypominam przepis na lekkie paczki z marmoladą lub konfiturą truskawkową
Nie wchłaniają dużo tłuszczu
Przepis jest łatwy,bardzo prosty w wykonaniu a pączki smaczne
Polecam
Składniki :
-1 kg maki
-10 dkg cukru
-cukier waniliowy
-10 dkg drożdży
-1/2 litra mleka
-10 żółtek
-5 łyżek oleju
-50 ml spirytusu lub wódki
-1 łyżeczka soli
-otarta skórka z jednej cytryny
Przygotowanie :
Z mleka ,cukru,mąki i drożdży zrobić rozczyn (mleko musi być letnie ) odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka ,ubić z cukrem dodać letnie mleko rozczyn z drożdży olej ,wódkę ,otartą skórkę z cytryny ,mąkę i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy pączki
(kulki )dłońmi ,uformowane przykryć i odstawić do wyrastania na około 20 -30 minut
Olej rozgrzać i smażyć paczki
optymalna temperatura( 180 stopni ) pierwszą stronę pączków smażymy pod przykryciem a drugą stronę smażymy bez przykrycia.Sprawdzać patyczkiem czy się usmażyły.Po usmażeniu, wyjmować na papierowy ręcznik, ostudzić i nadziewać marmoladą ,kremem czekoladowym konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej
Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i lekkie będzie miało białą obrączkę.
Pączki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Spirytusu lub wódki dodajemy aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu .
Porcja na około 30 sztuk
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2015/02/paczki.html