ßßß
            
        

Składniki :-1 kg maki-10 dkg cukru-cukier waniliowy-10 dkg drożdży-1/2 litra mleka-10 żółtek-5 łyżek oleju-50 ml spirytusu lub wódki-1 łyżeczka soli-otarta skórka z jednej cytrynyPrzygotowanie :Z mleka ,cukru,mąki i drożdży zrobić rozczyn (mleko musi być letnie ) odstawić do wyrośnięcia.Żółtka ,ubić z cukrem dodać letnie mleko rozczyn z drożdży olej ,wódkę ,otartą skórkę z cytryny ,mąkę i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.Gdy ciasto wyrośnie formujemy pączki(kulki )dłońmi ,uformowane przykryć i odstawić do wyrastania na około 20 -30 minutOlej rozgrzać i smażyć paczkioptymalna temperatura( 180 stopni ) pierwszą stronę pączków smażymy pod przykryciem a drugą stronę smażymy bez przykrycia.Sprawdzać patyczkiem czy się usmażyły.Po usmażeniu, wyjmować na papierowy ręcznik, ostudzić i nadziewać marmoladą ,kremem czekoladowym konfiturą za pomocą szprycy cukierniczejGdy ciasto jest dobrze wyrobione i lekkie będzie miało białą obrączkę.Pączki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Spirytusu lub wódki dodajemy aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu .Porcja na około 30 sztukSmacznego !!!