ßßß
Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej: Kuchnia polska.składniki:1 kg mąki pszennej100 g drożdży świeżych100 g cukru500 ml mleka6 żółtek1 jajko5 łyżek oliwy lub oleju1 kieliszek spirytususok i skórka z jednej cytrynydodatkowo:olej do smażeniaZrobić rozczyn na ciasto. Drożdże pokruszyć drobno i rozpuścić z 1 łyżką cukru oraz 200 g mąki w letnim mleku. Wymieszać, konsystencja rozczynu powinna mieć gęstość dobrej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 min).Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puch. Dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sok i skórkę z cytryny, pozostałe mleko oraz spirytus. Całość wyrabiać ręką, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.Gotowe ciasto dzielić na porcje. Palcami zanurzonymi w tłuszczu formować w dłoni małe krążki, na środek układać 1/2 łyżeczki konfitury z róży. Zlepiać dokładnie brzegi, formować kulkę i układać, na oprószonej mąką stolnicy, miejscem zlepienia do spodu. Uformowane pączki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Podgrzać tłuszcz do smażenia. Sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany. W tym celu wrzucić kawałek surowego ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić - można smażyć. Ilość tłuszczu powinna być taka, aby pączki mogły swobodnie pływać w naczyniu. Smażyć z dwóch stron. Usmażone pączki wykładać na bibułę w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
