ßßß Cookit - przepis na Chrupiące i złociste faworki - na trzy sposoby

Chrupiące i złociste faworki - na trzy sposoby

nazwa

Wykonanie

To klasyczny przepis - naprawdę niezawodny. Z tak przygotowanego ciasta możesz zrobić tez karnawałowe róże. Wykrawaj kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek ponacinaj w kilku miejscach, a środki smaruj białkiem. Nakładaj kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przyciskaj palcem w środku, by się skleiły. Po usmażeniu w środek każdej róży wkładaj konfiturę.
250 g mąki pszennej
3 żółtka
1 czubata łyżka masła
1/4 szklanki śmietany 22 proc.
1 kieliszek (40 ml) spirytusu
szczypta soli
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
olej do smażenia
Na stolnicę przesiej mąkę, masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus, śmietanę i wyrób elastyczne ciasto. Następnie wałkiem do ciasta energicznie uderzaj je przez 10-15 minut, a gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i bardzo cienko rozwałkuj (najcieniej jak to możliwe). W razie potrzeby dosypuj mąkę. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o wymiarach 8x3 cm. W środku każdego paska ostrym nożem zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego.
Autor: Aneta Kosiba
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,17322371,Chrupiace_i_zlociste_faworki___na_trzy_sposoby.html