ßßß
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja GazetaFaworki, zwane także chrustem lub chruścikiem, choć tradycyjnie polskie, znane są również w innych krajach europejskich, jak choćby na Litwie. Ich nazwa wywodzi się prawdopodobnie od francuskiego słowa faveur, oznaczającego wąską wstążeczkę lub tasiemkę.Chrust, czyli faworki250 g mąki pszennej3 żółtka1 czubata łyżka masła1/4 szklanki śmietany 22 proc.kieliszek spirytususzczypta solicukier puder i cukier waniliowy do posypaniaolej do głębokiego smażeniaMąkę przesiej na stolnicę i posiekaj ją nożem razem z masłem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, wlej spirytus i śmietanę. Wyrób elastyczne ciasto, konsystencją przypominające ciasto na makaron. Wałkiem do ciasta energicznie bij ciasto przez 10-15 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę, aby odpoczęło. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj bardzo cienko (najcieniej, jak tylko ci się uda), w razie potrzeby podsypując mąkę. Radełkiem pokrój ciasto na paski o długości około 8 cm i szerokości około 3 cm. W środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Rada: do przekładania faworków na drugą stronę podczas smażenia i wyjmowania ich bardzo przydatny jest długi patyk, np. do robienia szaszłyków.Autor: Maria SzkopZłociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]

Garneczki Wałek do ciasta Kaiser Kaiserflex Red Wałek Kuchenprofi Marmurowy wałekpoprzednie 1/8 następneZobacz także
Jak u babci - domowe wypieki
Desery, które ociekają czekoladą
Jak na drożdżach