ßßß Cookit - przepis na Karnawałowe słodkości - idealne na tłusty czwartek

Karnawałowe słodkości - idealne na tłusty czwartek

nazwa

Wykonanie

Paulina Zduniak
22 . 01.2016 11:36
A A A
Pączki, faworki, oponki i hiszpańskie churros maczane w czekoladzie - zapraszamy na tłustoczwartkowe słodkości. Karnawał to niemal na całym świecie czas zabaw i przyjęć, a z nimi też smakowitych słodyczy. Choć w większości są one smażone w głębokim tłuszczu, raz na jakiś czas można się przecież skusić...
Chrust, czyli faworki
poprzednie 1/8 następne
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Gazeta
Faworki, zwane także chrustem lub chruścikiem, choć tradycyjnie polskie, znane są również w innych krajach europejskich, jak choćby na Litwie. Ich nazwa wywodzi się prawdopodobnie od francuskiego słowa faveur, oznaczającego wąską wstążeczkę lub tasiemkę.
Chrust, czyli faworki
250 g mąki pszennej
3 żółtka
1 czubata łyżka masła
1/4 szklanki śmietany 22 proc.
kieliszek spirytusu
szczypta soli
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
olej do głębokiego smażenia
Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj ją nożem razem z masłem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, wlej spirytus i śmietanę. Wyrób elastyczne ciasto, konsystencją przypominające ciasto na makaron. Wałkiem do ciasta energicznie bij ciasto przez 10-15 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę, aby odpoczęło. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj bardzo cienko (najcieniej, jak tylko ci się uda), w razie potrzeby podsypując mąkę. Radełkiem pokrój ciasto na paski o długości około 8 cm i szerokości około 3 cm. W środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Rada: do przekładania faworków na drugą stronę podczas smażenia i wyjmowania ich bardzo przydatny jest długi patyk, np. do robienia szaszłyków.
Autor: Maria Szkop
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Garneczki Wałek do ciasta Kaiser Kaiserflex Red Wałek Kuchenprofi Marmurowy wałek
poprzednie 1/8 następne
Zobacz także
Jak u babci - domowe wypieki
Desery, które ociekają czekoladą
Jak na drożdżach
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,15308619,karnawalowe-slodkosci-idealne-na-tlusty-czwartek.html