Wykonanie
Ryż z
białym sosem kojarzy mi się z dzieciństwa z wielkimi przyjęciem obiadowym, gdzie było mnóstwo gości i
między innymi był gotowany rosół gdzie na na jego bazie był przyrządzany sos. Pamiętam jako dziecko, że
ryż babcia wyciągała
spod kołderki :) a garnek cały był owinięty gazetami i ręcznikiem. Gdybym ja dziś tak ugotowała
ryż moja córka by pomyślała, że jestem szalona :) Dziś wrzuca się woreczek do
wody 20 minut i gotowe. Teraz taki
ryż gości na naszym
stole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha.

SKŁADNIKI :1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też
bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy)100 g
rodzynek3
żółtka3 łyżki większe
mąkiśmietana 18 % 120-150 ml
sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół większej w zależności jaki posmak kwasowości lubimy)
cukier do smaku
sól do smaku

SPOSÓB WYKONANIA :- odlewam czysty rosół do osobnego garnka, gotuję jeżeli jest za mało słony dosalam,- wrzucam do niego
rodzynki i gotuje na średnim ogniu- w osobnej misce przygotowuje 3
żółtka dodaję do tego 3 kopiaste łyżki
mąki i dolewam
śmietanę wszytko razem wyrabiam do jednolitej konsystencji- po czym do rosołu dodaję
soku z cytryny- do wyrobionej
mąki z
jajkami dodaję powoli rosołu (hartuję go) cały czas mieszam, aby się nie zważył dodaję kolejną chochlę i mieszam tak zahartowana
śmietanę wlewam powoli do naszego rosołu, mieszając- doprawiam do smaku
cukrem, i jeżeli jest za mało kwaśny doprawiam jeszcze
sokiem z cytryny, zagotuje jeszcze ok 1 minuty

Gotowe szybko prosty sposób i zawsze wychodzi jeszcze mi się nie zdarzyło, aby się zważył a robiłam już go wielokrotnie.