Wykonanie
Latem częściej robię obiady bez
mięsa. I chociaż chłopaki uwielbiają pierogi czy knedle z
owocami to niedługo po zjedzeniu takiego dania rozglądają się za chociażby kawałkiem
kiełbasy. Cóż, wszyscy jesteśmy mięsożerni. Ale taka owocowa odmiana jest potrzebna i bardzo smaczna. Pierogi z
czereśniami są soczyste i słodkie, to prawie deser a nie obiad.
Czereśnie to jedne z moich ulubionych
owoców i cieszę się nimi kiedy tylko nadchodzi lato. Niestety, są dość krótko i zawsze mam niedosyt mimo zjedzonych czy przerobionych wielu kilogramów. W tym roku jest ich bardzo dużo i są wyjątkowo słodkie więc jedzmy
czereśnie bo zaraz znikną! Najlepsze są świeżo rwane z drzewa, ale można też robić z nich
przetwory np.
dżem cukiniowo-
czereśniowy .

Domowe pierożki z
czereśniamiczas przygotowania: ok. 60 minutskładniki:CIASTO - 350 g
mąki pszennej1
jajko125 ml
wody1/4 łyżeczki
soliNADZIENIE - 500 g wydrylowanych
czereśni2 łyżki
cukruskórka otarta z 1/3
cytryny2-3 szczypty
cynamonudodatkowo - 250 ml gęstej
śmietany albo
jogurtu naturalnegocukier1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1
laski wanilii



Jak zrobić pierogi z czereśniami?NADZIENIE -
czereśnie umyłam i osączyłam dokładnie. Każdy
owoc przekroiłam na pół i usunęłam pestki.
Owoce wymieszałam z
cukrem, odrobiną
skórki cytrynowej i
cynamonu. Odstawiłam w chłodne miejsce na 2-3 godziny żeby puściły nieco soku i lekko zmiękły.CIASTO -
mąkę przesiałam, na środku zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie
jajko. Dolewając powoli
wody zagniatałam ciasto. Wyrobiłam je aż było gładkie. Przykryłam miską i zostawiłam na ok. 20-30 minut żeby odpoczęło.Ciasto rozwałkowywałam po kawałku na dość cienkie placki lekko podsypując
mąką. Szklanką wycinałam koła. Na każde koło nakładałam po kilka kawałków osączonych z soku
czereśni i dokładnie zlepiałam brzegi. Pierogi odkładałam na ściereczkę, nie powinny stykać się ze sobą.Pierogi gotowałam w lekko osolonym wrzątku, kilka minut od wypłynięcia, na małym ogniu. Osączone wykładałam na talerz i polewałam
śmietanką wymieszaną z
cukrem i
wanilią. Bardzo gęstą
śmietanę można wymieszać z
sokiem, który puściły
czereśnie.Pierogi z
owocami radzę gotować od razu po ulepieniu bo jeśli poleżą to ciasto może rozmięknąć od słodkiego soku i przekładając łatwo je wtedy uszkodzić.