Wykonanie
Komu gwiazdkę, komu bo pójdę do domu ... A raczej Żarłoki wszystko zjedzą bo klusek to oni mogą baaaardzo dużo i to codziennie. Takie kluskowe chłopaki mi się trafiły ...A tak poważnie to właściwie zwykłe kluchy - leniuchy tylko inaczej podane. Mam nadzieję, że się podobają .

składniki:0,5 kg miękkiego, białego
twaroguok. 3/4 szkl.
mąki pszennej (ilość
mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności
sera i wielkości
jajka) + kilka łyżek do posypania stolnicy1
jajko30 dkg
czarnych jagód2-3 łyżki
cukru,2 łyżki
sok z cytryny1 łyżeczka mielonego
cynamonukilka łyżek gęstego
jogurtu naturalnego albo
śmietany, jak kto wolido gotowania: ok. 1,5 l
wody + 1 łyżka
solisposób przygotowania:
jagody opłukałam, wsypałam do rondelka, dodałam
sok z cytryny i 1 łyżkę
cukru. Dusiłam 5-10 min. na małym ogniu aż się rozpadły - mają tylko lekko bulgotać.
Twaróg zmieliłam, dodałam
jajko i zagniatałam ciasto stopniowo dodając
mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowałam je na grubość min. 0,5 cm i foremką do
ciastek, w kształcie gwiazdki, wycięłam kluski. Resztki ciasta ponownie zagniotłam, rozwałkowałam i wykrawałam. Wycięte kluski delikatnie wkładałam do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszałam drewnianą łyżką aby się nie posklejały, gotowałam jakieś 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyjęłam łyżką cedzakową, osączyłam.Na spód talerza wylałam porcję sosu
jagodowego, polałam nieco
jogurtem. Ułożyłam delikatnie gwiazdki kluskowe,
skropiłam jogurtem, oprószyłam
cukrem kryształem i mielonym
cynamonem.