Wykonanie
Wybrałam sie wczoraj pozbierać kwiaty czarnego bzu. Na
syrop, do ususzenia na
herbatkę i na placuszki w cieście.
Postanowiłam wypróbować ciasto podobne do naleśnikowego , które znalazłam w „Kuchni polskiej”. Było z dodatkiem kwasnej
śmietany, ale zastąpiłam ją
jogurtem. Dodałam też nieco
cynamonu, bo mi pasował do kwiatów.Kilka dni temu moja córka piekła w piekarniku kwiaty akacji z
cukrem wg jakiegos ekstra przepisu. Wyszły tak słodkie, że nie mogliśmy tego zjeść. Gdy zostało mi ciasta, zmieszałam je z upieczonymi kwiatami akacji i usmażyłam kilka placuszków na patelni. Wyszły bardzo smaczne,ciasto wchłonęło
cukier. Podaję więc przepis:3
jajka4 łyżki
cukruszczypta
soliszklanka
mąkiszklanka
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
wody gazowanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniatrochę
cynamonukwiaty czarnego bzu lub akacji
Jajka roztrzepać trzepaczką z
cukrem, lekko ubijając dodać
jogurt,
mąkę z proszkiem,
sól i
wodę gazowaną. Dosypać
cynamon. Ciasto powinno byc trochę gęstsze od naleśnikowego ( w razie czego dodać więcej
mąki lub
wody). W cieście moczyć kwiaty i smażyc na patelni z obu stron, na niewielkiej ilości
olejuPodawać z
cukrem lub
śmietaną. Smacznego!