Wykonanie
Ciasto z
jogurtem i dodatkiem
kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam
jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z
jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje.
Składniki:1,5 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru2 łyżki
kakao2
jajka150g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
cynamonuszczypta
soliWykonanie:-
żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
jogurt, wymieszać- do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
cynamon- ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać- ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką, piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach
Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba go dostosować do rodzaju posiadanego piekarnika oraz do formy, w której przyrządzimy ciasto. Zdarzało mi się piec je około 40 minut, a w większej formie piekło się ponad godzinę. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.Murzynek dzięki dodatkowi
cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik.