Wykonanie
3
jajka3-4 łyżki
cukruszczypta
soliok. szklanki
mąkiszklanka
jogurtu naturalnego½ szklanki
wody gazowanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczenia4-5
jabłekolej do smażeniadodatkowo :
śmietana,
cukier,
cynamonJabłka obieramy i kroimy na drobne, płaskie kawałki, coś w rodzaju półplasterków.
Jajka roztrzepujemy z
cukrem, dodajemy
jogurt,
mąkę z proszkiem,
sól,
wodę gazowaną. Na końcu wmieszamy
jabłka.
Jabłek powinno być tyle, co 1/3 ciasta, przy większej ilości placuszki mogą się kruszyć przy przewracaniu.Smażymy kładąc łyżką owalne placki, po kilka na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju, uzupełniając go w razie potrzeby, najpierw pod przykryciem. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, odwracamy i dosmażamy bez przykrycia.Możemy je posypać
cukrem,
cynamonem, polać
śmietaną ale dobre są i bez tego. Smacznego!