Wykonanie
Racuchy z
jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad.Składniki:
2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/3 szklanki
cukru2
jajka1 szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżki
mleka (ewentualnie
wody)7-10
jabłekolej do smażeniaPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy w misce z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Dodajemy
cukier, wbijamy
jajka i wlewamy
jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma
mieć gęstą konsystencję.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a
potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry
jabłek w cieście i smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron po 2-3 minuty.Wszystkie placki układamy na blaszce i wkładamy jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)