ßßß
2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/3 szklanki cukru2 jajka1 szklanka jogurtu naturalnego2 łyżki mleka (ewentualnie wody)7-10 jabłekolej do smażeniaPrzygotowanie:Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry jabłek w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty.Wszystkie placki układamy na blaszce i wkładamy jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem.Smacznego :)