ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami.

Racuchy z jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Racuchy z jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka (ewentualnie wody)
7-10 jabłek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry jabłek w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty.
Wszystkie placki układamy na blaszce i wkładamy jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/03/racuchy-z-jabkami_27.html