Wykonanie
Robię ten placek często, zwłaszcza jak się spieszę albo mam niespodziewanych gości. Najczęściej w mikrofalówce, ale czasem też w piekarniku. Robi się go bardzo szybko, nie wymaga miksera, najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie
jabłek.Można tez go zrobić z innymi
owocami, np .
bananami czy
śliwkami lub
brzoskwiniami. Jest puszysty i wilgotny, dobrze pasuje do niego posypka z
cukru-pudru,
kakao i
cynamonu.1, 5 szklanki
mąki2
jajka1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
wody gazowanej5 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka
jabłekkakao,
cukier-puder i
cynamon do posypania
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
olej,
mleko, wymieszać.Dodawać stopniowo
mąkę,
proszek do pieczenia i
wodę, mieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej
wody,Obrać
jabłka, pokroić na cząstki, wymieszać z
ciastem. Wysmarować tłuszczem dno żaroodpornego naczynia, wlać ciasto. Wstawić do kuchenki na 4 min na 500 W,
potem na ok. 10 min na 600 W. Jeśli po tym czasie ciasto będzie się „lało”, wstawić jeszcze na kilka minut.Można też upiec klasycznie w piekarniku, w 180 C, około 45 min.Wystawić do ostygnięcia, chociaż ciepły też jest smaczny ale może się trochę pokruszyć przy wyjmowaniu . Przestudzony objechać dookoła nożem i lekko podważyć. Wyjąć na talerz, można posypać
cukrem pudrem,
cynamonem i
kakao zmieszanymi i przesianymi przez sitko.Robię go też czasami, gdy mamy szybko ochotę na coś słodkiego i wtedy zajadamy jeszcze ciepły.Smacznego !