ßßß
Robię ten placek często, zwłaszcza jak się spieszę albo mam niespodziewanych gości. Najczęściej w mikrofalówce, ale czasem też w piekarniku. Robi się go bardzo szybko, nie wymaga miksera, najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek.Można tez go zrobić z innymi owocami, np .bananami czy śliwkami lub brzoskwiniami. Jest puszysty i wilgotny, dobrze pasuje do niego posypka z cukru-pudru, kakao i cynamonu.1, 5 szklanki mąki2 jajka1/3 szklanki oleju1/3 szklanki mleka1/3 szklanki wody gazowanej5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka jabłekkakao, cukier-puder i cynamon do posypaniaJajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, mleko, wymieszać.Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wodę, mieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej wody,Obrać jabłka, pokroić na cząstki, wymieszać z ciastem. Wysmarować tłuszczem dno żaroodpornego naczynia, wlać ciasto. Wstawić do kuchenki na 4 min na 500 W, potem na ok. 10 min na 600 W. Jeśli po tym czasie ciasto będzie się „lało”, wstawić jeszcze na kilka minut.Można też upiec klasycznie w piekarniku, w 180 C, około 45 min.Wystawić do ostygnięcia, chociaż ciepły też jest smaczny ale może się trochę pokruszyć przy wyjmowaniu . Przestudzony objechać dookoła nożem i lekko podważyć. Wyjąć na talerz, można posypać cukrem pudrem, cynamonem i kakao zmieszanymi i przesianymi przez sitko.Robię go też czasami, gdy mamy szybko ochotę na coś słodkiego i wtedy zajadamy jeszcze ciepły.Smacznego !