ßßß
2 szklanki mąkiniepełna szklanka cukru2 łyżki kakaopo pół łyżeczki cynamonu i imbiru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody gazowanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaMąkę, cukier,przyprawy, kakao i proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dolewałam mieszając łyżką olej, mleko i wodę gazowaną, na koncu wbiłam jajka i zamieszałam dokładnie.Ciasto wlalam na wysmarowaną przy pomocy pędzelka patelnię, przykryłąm pokrywką, piekłam 5 minut na średnim ogniu, potem zmniejszyłam płomień do małego i obserwowałam, jak rośnie. Po 30 minutach od włączenie ciasto odstawało od brzegów patelni. Sprawdziłam patyczkiem – był suchy po wyjęciu. Wyłączyłam patelnię i zostawiłam przykryte 5 minut, żeby „doszło”. Potem odkryłam pokrywkę i wystudziłam ciasto. Letnie udało się wyjąć z patelni w całości, po delikatnym podważeniu brzegów.
Przekroiłam je i przełożyłam dżemem truskawkowym .Ciasto zrobione w ten sposób jest przyjemnie puszyste i długo trzyma świeżość. Smacznego !