Wykonanie
Odwiedziła mnie ostatnio siostra mojego
męża, wielbicielka
tortów czekoladowych. Szczególnie smakują jej te z
wiśniami, a ja latem specjalnie na potrzeby ciast wkładam do słoiczków drylowane
wiśnie. I właśnie taki słoiczek otworzyłam, zrobiłam ciasto
czekoladowe, przełożyłam
dżemem wiśniowym, a na wierzchu ułożyłam
wiśnie i polałam je polewą. Przejdźmy do szczegółów :2 szklanki
mąkiniepełna szklanka
cukru½ szklanki
oleju½ szklanki
wody gazowanej2 łyżki
kakaoszczypta
cynamonu i
imbiru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSuche składniki mieszam w misce, dodaję
olej,
jajka i mieszam widelcem, na koniec wlewam
wodę gazowaną. Jak widać jest to ciasto błyskawiczne i proste, zwlaszcza, jeśli je się
zrobi w kuchence – najpierw 4 min na 500 W,
potem 10-12 na 600. Ale można też upiec w piekarniku, w 180 C około 45 minut.Przepis na polewę podawalam już, ale dawno, więc może przypomnę, tym bardziej, że na taki tort wystarczy mniejsza porcja . Poza tym nieco go ostatnio zmodyfikowałam:2 łyżki
masła1/3 szkalnki
cukru2 łyżki
mleka2 łyżki
kakaołyżeczka
mąki ziemniaczanejMasło,
mleko i
cukier rozpuszczamy ( w kuchence to trwa 2 min na 600 W),
potem dodajemy
kakao i intensywnie mieszamy, już nie podgrzewając ( to ta modyfikacja, lepiej wychodzi). Posypujemy
mąką ziemniaczną, która
daje połysk i zapobiega pękaniu, mieszamy dokładnie raz jeszcze i gorącą polewamy ciasto.Placek po ostudzeniu przekroiłam na pół i posmarowalam grubo
dżemem wiśniowym. Polałam polewą ciasto i dopiero na takim ułożyłam odsączone
wiśnie, żeby się „przykleiły”.
Potem polałam je polewą raz jeszcze i puste miejsca posypałam wiórkami kokosowymi.Tort bardzo smakował gościom a największe łasuchy zjadały go w towarzystwie
bitej śmietany. Smacznego !