ßßß

Chciałam najpierw nazwać to ciasto innym rodzajem serniko-brownie, ale właściwie do tej nazwy się nie kwalifikuje. Nie jest to bowiem typowe brownie – jest z kakao i kawą a nie z czekoladą i raczej lekkie i puszyste a nie wilgotne jak brownie. Masa serowa nie jest pieczona razem, tylko położona na zimno na wystudzonym po upieczeniu cieście i zastudzona w lodówce. Masę serową zrobiłam taką, jak na sernik-domek ( taki na herbatnikach, pokazywałam kiedyś) a ciasto to wariacja kawowa na temat mojego czekoladowego ciasta do kuchenki mikrofalowej.Ciasto :szklanka mąki1/3 szklanki cukrułyżka kakaołyżka kawy mielonejłyżeczka proszku do pieczeniaspora szczypta imbiru i cynamonu1/4 szklanki oleju1/4 szklanki mleka1/4 szklanki wody gazowanej1 jajkoSuche składniki mieszam w misce łyżką, dodaję mieszając olej, mleko, wodę gazowaną, na końcu wbijam jajko i dokładnie mieszam. Wstawiam do kuchenki mikrofalowej na 3 min na 500 W, potem na 8 min na 600 W i gotowe. Studzę i robię mase serową:Masa serowa:60 dkg mielonego twarogu3 łyżki cukru-pudru1/2 kostki masłaMiękkie masło miksuję z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję miksując po łyżce sera. Gotową masę rozprowadzam równo na upieczonym cieście. Posypuję to tartą czekoladą i wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.Ale to jest pyszne ! Ledwo ocaliłam trochę na dzisiejszy podwieczorek. Kawowe ciasto świetnie się komponuje smakowo z masą serową a całość dopełniają wiórki czekolady na wierzchu ! Robi się szybko a efekt przerasta oczekiwania. Polecam wszystkim . Smacznego !