ßßß
To jedna z babek które przygotowałam na odbywający się w ubiegłą sobotę Festiwal Bab. Wykorzystałam do niego kakao Deco Morreno i formę – takie same, jak w nagrodach do konkursu, który prowadzę.Kakao zastosowałam podwójnie – i w babce i w polewie czekoladowej, którą robię w tradycyjny sposób. Znane z doskonałej jakości kakao Deco Morreno zapewniło moje babce doskonały smak. Na kiermaszu, pokrojona na kawałki , cieszyła się dużym powodzeniem.3 jajka4 łyżki cukru80 g stopionego masła i 3 łyżki oleju2 niepełne szklanki mąkiszklanka mleka2 łyżki kakao Deco Morreno2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta imbiru i spora cynamonuJajka roztrzepać z cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać olej i stopione masło , następnie mąkę z proszkiem, kakao, imbir, cynamon i mleko . Ciasto powinno się lekko lać.Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec w 180 C około 45 minut.Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową. Ja robię ją w tradycyjny sposób, wykorzystując do tego kakao.POLEWA CZEKOLADOWA1/2 kostki masła lub dobrej margaryny1/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru3 łyżki kakaołyżka mąki ziemniaczanejdowolny aromatWszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i aromatu wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy dowolny aromat ( może być też łyżeczka likieru albo wiśniówki), wsypujemy mąkę ziemniaczaną i szybciutko mieszamy, żeby nie było grudek. To zapobiega pękaniu polewy na cieście i nadaje jej piękny połysk.Smarujemy ostudzoną babkę gorącą polewą , zastudzamy w temperaturze pokojowej.Jak już wspomniałam, babka cieszyła się powodzeniem na kiermaszu Festiwalu Bab.Smakowała także koleżankom blogerkom z sąsiednich stoisk. Polecam amatorom kakaowych smaków. I przypominam o trwającym na blogu do czwartku konkursie z kakao Deco Morreno .Smacznego !