Wykonanie
To jedna z babek które przygotowałam na odbywający się w ubiegłą sobotę Festiwal Bab. Wykorzystałam do niego
kakao Deco Morreno i formę – takie same, jak w nagrodach do konkursu, który prowadzę.
Kakao zastosowałam podwójnie – i w babce i w
polewie czekoladowej, którą robię w tradycyjny sposób. Znane z doskonałej jakości
kakao Deco Morreno zapewniło moje babce doskonały smak. Na kiermaszu, pokrojona na kawałki , cieszyła się dużym powodzeniem.3
jajka4 łyżki
cukru80 g stopionego
masła i 3 łyżki
oleju2 niepełne szklanki
mąkiszklanka
mleka2 łyżki
kakao Deco Morreno2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
imbiru i spora
cynamonuJajka roztrzepać z
cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać
olej i stopione
masło , następnie
mąkę z proszkiem,
kakao,
imbir,
cynamon i
mleko . Ciasto powinno się lekko lać.Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec w 180 C około 45 minut.Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać
polewą czekoladową. Ja robię ją w tradycyjny sposób, wykorzystując do tego
kakao.
POLEWA CZEKOLADOWA1/2 kostki
masła lub dobrej
margaryny1/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakaołyżka
mąki ziemniaczanejdowolny aromatWszystkie składniki oprócz
mąki ziemniaczanej i aromatu wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy dowolny aromat ( może być też łyżeczka
likieru albo
wiśniówki), wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i szybciutko mieszamy, żeby nie było grudek. To zapobiega pękaniu polewy na cieście i nadaje jej piękny połysk.Smarujemy ostudzoną babkę gorącą polewą , zastudzamy w temperaturze pokojowej.Jak już wspomniałam, babka cieszyła się powodzeniem na kiermaszu Festiwalu Bab.Smakowała także koleżankom blogerkom z sąsiednich stoisk. Polecam amatorom
kakaowych smaków. I przypominam o trwającym na blogu do czwartku konkursie z
kakao Deco Morreno .Smacznego !