Wykonanie
Myślałam długo nad pomysłem na tort urodzinowy dla syna. W końcu przypomniała mi się widziana kilka
razy na blogach masa z
kaszki manny, którą zamierzałam wypróbować.
Kaszka manna to przysmak ( choć nie dla wszystkich) z dzieciństwa. Mój syn ten okres ma już dawno za sobą, ale bardzo lubi
kaszkę mannę na
mleku i jest to jedna z nielicznych potraw, którą sam potrafi ugotować. Pomyślałam więc, że masa z
kaszki przypadnie mu do gustu. I miałam rację !2 szklanki
mąki¾ szklanki
cukru½ szklanki
olejuszklanka
mleka2 czubate łyżki
kakao2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonuMasa :1/2 litra
mleka5 łyżek
kaszki manny3 łyżki
cukru1/2 kostki
masłaDodatkowo-
polewa czekoladowaMąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia,
cynamon mieszamy w misce. Mieszając, wlewamy
olej i
mleko . Na koniec wbijamy jedno
jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem, nie miksujemy. Pieczemy około 40 min w 180 C.Przepisy na masę były różne, w końcu zrobiłam swoim sposobem, podobnie do masy budyniowej. Najpierw ugotowałam
kaszkę mannę na gęsto z
cukrem i wystudziłam do temperatury pokojowej, często mieszając, żeby rozbić jej strukturę.
Masło zmiksowałam na puszystą masę i miksowałam dalej dokładając stopniowo po łyżce
kaszki. Wyszedł smaczny gładki krem o przyjemniej konsystencji. Starczyło go do przełożenia i posmarowania wierzchu. Górę ozdobiłam łatkami z domowej
polewy czekoladowej.W poprzednich latach prócz słodkich robiłam synowi „męskie”
torty – kanapkowy i kebabowy. W tym roku konkrety wymyśliłam inne ( pokażę niebawem ) , natomiast torcik z masą z
kaszki manny smakował i Solenizantowi i domownikom. Na pewno
będę tę masę robić teraz częściej.Smacznego !