Wykonanie
Chciałoby się powiedzieć, że to najprostsze ciasto świata, a taki wspaniały smak. Robi się je w 3 minuty, piecze trochę dłużej, ale generalnie jeśli nie zapomnicie wyciągnąć ciasta z piekarnika, nie może się nie udać :)
SKŁADNIKI
2 szklanki
mąki2
jajka1 1/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka 3,2 %
2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
cynamonu1/2 (ok. 180 g) puszki masy kajmakowej (krówkowej)
PRZEPIS
W dużej misce zmiksować
jajka z
cukrem.
Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
cynamon.
Do szklanki wlewamy
olej i
mleko.
Miksując, dodajemy do
jajek, partiami, suche i mokre składniki, na zamianę.
Tortownicę (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy
margaryną i wysypujemy
kaszą manną (lub
bułką tartą). Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 45 minut - do suchości patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przekrawamy ciasto w połowie wysokości i smarujemy masą kajmakową. Składamy z powrotem i posypujemy
cukrem pudrem.