Wykonanie
Kuchenkę mikrofalową mam już od początku lat 90-tych i używam jej nie tylko do podgrzewania i rozmrażania potraw.Gotuję w niej warzywa,
mięso,
ryż i
kasze, kompoty z
owoców. Robię też ciasta.Używam do tego plastikowych pudełek do przechowywania żywności,naczyń żaroodpornych, oczywiście bez przykrywek oraz specjalnych naczyń z dziurkowanymi pokrywkami .Gdy nie chcę, żeby potrawa wysuszyła się, używam do przykrycia zwykłej folii spożywczej(nie aluminiowej!), w której robię dziurki widelcem.Mam już trzecią kuchenkę, ale nie zmieniłam na nowoczesną, z programowaniem, tylko na tradycyjną, z funkcjami podstawowymi i grillem.W kuchenkach wskaźniki mocy są ustawione różnie, więc
będę się posługiwała terminami typu „opcja gotowanie”, co oznacza przeważnie 3/4 mocy. Resztę wskazówek ogólnych później,
pora na pierwszy przepis.
WUZETKA2 szklanki
mąkiszklanka
cukru2 łyżki
kakaoszklanka
mleka1/2 kostki
margaryny1 łyżka
oleju1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonu i
imbiru (dowolnie)WYKONANIE:
margarynę rozpuścić(można w kuchence, 2 minuty na 3/4 mocy), wystudzić. W misce zmieszać
mąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia i
przyprawy. Dodać rozpuszczoną
margarynę,
olej i
mleko, dobrze wymieszać. Na koniec wbić
jajko, wymieszać raz jeszcze. Wysmarować tłuszczem dno plastikowego pudełka(najlepiej okrągłego, o rozmiarach dużego talerza).Wlać ciasto i wstawić do kuchenki na opcję „gotowanie” na 15 minut. Gdyby po tym czasie ciasto się jeszcze „lało”, wstawić do kuchenki jeszcze na kilka minut.Wystudzić, podważyć naokoło nożem i wyjąć na talerz. Można przełożyć dowolną masą lub
dżemem. polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.Ale samo też jest dobre.Smacznego!