Wykonanie
Uwielbiamy pierogi z
owocami, zresztą nie tylko te z
owocami. Wstyd się przyznać, ale ostatnio bardzo rzadko goszczą u nas w domu, zostało mi to nawet kilka
razy wypomniane. Dlatego też postanowiłam jednak przygotować ich trochę. Oczywiście nie skończyło się na kilkunastu, a raczej na kilkudziesięciu. Nie muszę chyba dodawać, że do wieczora nie został ani jeden.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka miękkiego
masła1
jajkook. 1 szklanka letniej
wody2 - 3 szklanki
czereśni (wydrylowanych)2 łyżki
mąki ziemniaczanejśmietana /
jogurt naturalny +
cukierWykonanie:Z
mąki,
masła ,
jajka i
wody zagnieść ciasto.
Wodę należy dolewać stopniowo. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła.Umyte, wydrylowane
czereśnie zasypać
mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Nakładać po 2 - 3
owoce na każde kółko i sklejać pierogi. Układać na omączonej powierzchni. Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę
oleju, aby pierogi się nie sklejały). Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu. Podawać (na ciepło lub zimno) polane
śmietaną /
jogurtem wymieszanym z
cukrem.