ßßß
Składniki:2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka miękkiego masła1 jajkook. 1 szklanka letniej wody2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych)2 łyżki mąki ziemniaczanejśmietana / jogurt naturalny + cukierWykonanie:Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto. Wodę należy dolewać stopniowo. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła.Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi. Układać na omączonej powierzchni. Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały). Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu. Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem wymieszanym z cukrem.