ßßß


A zwyciezca jest:
Dziekuje wszystkim za udzial w zabawie i zapraszam na swietowanie urodzin bloga i zajdanie sie moja smietankowa tarta z rote Grütze (rodzaj kisielu)
Na forme o srednicy 24 cm:150 g maki pszennej25 g cukru125 pokrojonego w kostke masla(ewentualnie 1 lyzka wody)3 jajka150 ml smietany kwasnej 18%150 ml mlekaswiezo zmielona galka muszkatalowarote Grütze500 g czerwonych owocow (mialam porzeczki i czeresnie, ale moga tez byc maliny, truskawki, jezyny...)40 g cujrudwie lyzeczki maki ziemniaczanejW misce wymeiszac make i cukier, dodoac posiekane Maslo i zagniesc ciasto rozcierajac palcami, uformowac kule (ewentualnie, gdyby bylo za suche dodac nieco wody). Kulke owinac w folie spozywcza i schlodzic w lodowce ok. 30 minut. Nastepnie wykleic ciastem natluszczona i wyspana mkaa foremke i ponownie schlodzic w lodowce przez 30 minut. Spod ciasta nakluc widelcem, podpiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut. W tym czasie przyzadzic nadzienie. Jajka ubic z cukrem, dodac mleko, smietane i galke muszaktalowa (ok. pol lyzeczki). Przelac na podpieczony spod i piec 25-30 minut. Tarte podawac posypana cukrem pudrem wraz z rote GrützeRote Grütze:500 g czerwonych owocow (wzielam porzeczki i czeresnie)40 g cukru2 lyzeczki maki ziemniaczanejOwoce oczyscic, przebrac i umyc. Zasypac cukrem, wymieszac i zagotowac. Make rozrobic w pol szklanki zimnej wody, wlac do gotujacych sie owocow, wymieszac i gotowac jeszcze przez chwile.
Przepis na tarte z ksiazki" Z kuchennek poleczki. 120 wypiekow" wyd. Parragon 2005, przepis na Rote Grütze wg. wlasnego pomyslu.