Wykonanie
Tak, tak- wczoraj moj blog skoczyl 4 lata. Dziekuje wszystkim sympatykom bloga za mile odwiedziny, pozytywne wibracje i wspieranie mnie w jego prowadzeniu. Dzisiaj odbylo sie losowanie candy :) Losowal moj mlodszy synek.
A zwyciezca jest:
Dziekuje wszystkim za udzial w zabawie i zapraszam na swietowanie urodzin bloga i zajdanie sie moja smietankowa
tarta z rote Grütze (rodzaj
kisielu)
Na forme o srednicy 24 cm:150 g
maki pszennej25 g
cukru125 pokrojonego w kostke
masla(ewentualnie 1 lyzka
wody)3
jajka150 ml
smietany kwasnej 18%150 ml
mlekaswiezo zmielona galka muszkatalowarote Grütze500 g czerwonych owocow (mialam
porzeczki i
czeresnie, ale moga tez byc
maliny,
truskawki,
jezyny...)40 g
cujrudwie lyzeczki
maki ziemniaczanejW misce wymeiszac
make i
cukier, dodoac posiekane
Maslo i zagniesc ciasto rozcierajac palcami, uformowac kule (ewentualnie, gdyby bylo za suche dodac nieco
wody). Kulke owinac w folie spozywcza i schlodzic w lodowce ok. 30 minut. Nastepnie wykleic
ciastem natluszczona i wyspana mkaa foremke i ponownie schlodzic w lodowce przez 30 minut.
Spod ciasta nakluc widelcem, podpiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut. W tym czasie przyzadzic nadzienie.
Jajka ubic z
cukrem, dodac
mleko,
smietane i galke muszaktalowa (ok. pol lyzeczki). Przelac na podpieczony
spod i piec 25-30 minut. Tarte podawac posypana
cukrem pudrem wraz z rote GrützeRote Grütze:500 g czerwonych owocow (wzielam
porzeczki i
czeresnie)40 g
cukru2 lyzeczki
maki ziemniaczanejOwoce oczyscic, przebrac i umyc. Zasypac
cukrem, wymieszac i zagotowac.
Make rozrobic w pol szklanki zimnej
wody, wlac do gotujacych sie owocow, wymieszac i gotowac jeszcze przez chwile.
Przepis na tarte z ksiazki" Z kuchennek poleczki. 120 wypiekow" wyd. Parragon 2005, przepis na Rote Grütze wg. wlasnego pomyslu.